Mejla

Max Karlsson

Kristerssons idol var en riktig fegis

Ni vet att ”en svensk tiger” – men har ni hört talas om den svenska igelkotten?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Igelkotten är ensam, jobbar på natten, ser urdåligt och rullar ihop sig till en boll när den blir skrämd.
Igelkotten är ensam, jobbar på natten, ser urdåligt och rullar ihop sig till en boll när den blir skrämd.

Tigern är stark, tyst och smälter in i omgivningen. Igelkotten är ensam, jobbar på natten, ser urdåligt och rullar ihop sig till en boll när den blir skrämd. Tusentals taggar i ett några hekto stort format. En nåldyna med ben.

Den vrålande tigern skräms. Jag vet inte vad det heter när igelkotten gör ljud men det låter rätt gulligt. Som en blandning av en nysning och ljudet när du skrapar med fingret mot en mikrofon.

Den glömda igelkotten

Politiker pratar mycket och gärna om Sveriges historiska roll i världspolitiken, som ett neutralt och humanitärt unikum. De låter som godhetsknarkare hela bunten.

Det stämmer att vinnaren skriver historien. Men det som är besegrat eller puttat åt sidan är ofta mer intressant.
Alla vet att en svensk tiger, men nästan ingen känner till den svenska igelkotten.

Hoprullad och vaksam

Det var högerledaren och Ulf Kristerssons idol Gösta Bagge som under beredskapsåren första gången pratade om Sverige som en igelkott. Bagge, skolminister i Per Albin Hanssons samlingsregering, sade i ett tal på första maj år 1940 att vi svenskar hade "... rullat ihop oss som igelkotten med taggarna åt alla håll". Djuret symboliserade både neutralitet och vaksamhet.

Där Bertil Almqvists blågulrandiga tiger skulle främja moralisk och intellektuell motståndskraft syftade Gösta Bagges alltid rustade och taggiga igelkott till att stärka den inre gemenskapen i väntan på kris och yttre hot. Igelkotten fick ledsamt nog inte samma genomslag.

Tysktåg

Det kanske inte var helt passande att beskriva Sverige som en ensam liten best med mjuk mage, även om det stämmer.

En månad efter Gösta Bagges första maj-tal på Gärdet slöt samlingsregeringen ett hemligt avtal med Hitler om den så kallade permittenttrafiken, eller "tysktågen". Över 2 miljoner tyska soldater och 100 000 vagnlaster vapen och krigsmateriel färdades på svenska järnvägar under tre år.

Efter kriget sades det från politiskt håll att Sverige aldrig mer skulle sätta sig i samma säkerhetspolitiska sits, att bryta mot neutraliteten för egna mål.

Den turkiska vargen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, i krig med världens kurder, kräver att Sverige ska återkalla exportförbudet av vapen som infördes 2019. När utrikesminister Ann Linde presenterade Sveriges nya utrikesdeklaration slog hon passande nog fast att medlemskapet i Nato kan ändra reglerna för svensk vapenexport.

ISP är myndigheten som gör prövningar om vapenförsäljningar. De har redan svängt och säger att Natomedlemskapet påverkar framtida prövningar. Det som nyss var ett brott mot neutraliteten är fullt möjligt imorgon.

Den turkiska vargen är blind, gammal och ful. Och nu är den svenska igelkottens taggar till salu igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.