EU måste göra livet lättare för människor

Kritiken mot Löfven är riktad mot jämlikheten

Porto där EU:s ledare hade toppmöte i helgen.

Det fanns en tid när europeiska toppmöten tillhörde den politiska vardagen, när bilderna av EU-ländernas ledare tillsammans var så vanliga att de nästan inte noterades.

Det är faktiskt bara ett drygt år sedan.

Idag är det annorlunda. När Stefan Löfven och de andra i helgen träffades i Portugals näst största stad Porto kändes det som ännu en liten bit av verkligheten från tiden innan pandemin återvände.

Europas ledare samlas

Att Europas ledare kan samlas i ett försommarvarmt Porto där floden Doro skär genom landskapet och flyter ut i Atlanten är goda nyheter i sig själv.

Ämnet för toppmötet har varit det som på EU-språk kallas den sociala pelaren. I klartext har man pratat om en gemensam ambition att minska fattigdomen och förbättra levnadsvillkoren i unionen. Efter pandemin och den ekonomiska krisen är behoven större än någonsin.

I vårt land har debatten dock framför allt handlat om förslaget om lagstadgade europeiska minimilöner. Alla, från höger till vänster och från Svenskt Näringsliv till LO, är eniga om att det vore dåligt för Sverige.

Den svenska modellen

Den svenska arbetsmarknadsmodellen där fria och starka parter reglerar villkoren på arbetsmarknaden utan statens inblandning fungerar. Den har dessutom bidragit till att vi har en av de lägsta andelarna av det som kallas arbetande fattiga.

Att införa lagstadgade minimilöner utan absolut bindande undantag för vårt land skulle riskera alltihop. Förmodligen utan att göra särskilt mycket åt fattigdomen någon annanstans.

Inte minst borgerliga debattörer anklagar Stefan Löfven för att EU nu diskuterar lönelagar. Det var nämligen han som 2017 tog initiativ till arbetet med den sociala pelaren på ett toppmöte i Göteborg.

Bra att bekämpa fattigdom

Det är att göra det väldigt enkelt för sig. Att unionen genensamt ska verka för rimliga livsvillkor för sina medborgare är nämligen inte en dålig idé. Inte att länderna drar åt samma håll för att minska andelen fattiga heller.

Däremot vore det riktigt dåligt om EU tog sig för att stifta lagar som hotar den modell som i verkligheten varit mest framgångsrik på precis de områdena.

En stor del av kritiken mot EU:s sociala ambitioner bottnar egentligen i motstånd mot jämlikhet i sig själv.

Frågan om minimilöner stod inte på dagordningen för helgens möte. Arbetet för att ge Sverige ett fungerande samarbete kommer att få föras på andra fronter. Däremot bekräftade EU:s ledare att det är unionens uppgift att verka mot fattigdom och för rimliga arbets- och levnadsförhållanden.

Det borde vi vara glada för, inte minst när vi idag firar Europadagen. Det handlar om hela samarbetets legitimitet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.