Elbolag skinnar konsumenterna

Publicerad 2016-12-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elnätsbolagen skinnar sina kunder.
Värsta bolagen är statliga Vattenfall, Eon och Ellevio (tidigare Fortum).
Det handlar om deras avgifter för elnätet, det vill säga den kostnad du som konsument måste betala för att elen ska nå din bostad. Till skillnad från själva hushållselen är elnätsavgiften en kostnad du inte kan påverka.

Monopol

Staten bestämmer vilket bolag som ska leverera elen till just din bostad och sedan har du bara att betala. Syftet med regleringen är att säkerställa att alla kunder får en trygg leverans av el till ett skäligt pris. Varje leverantör har sitt geografiska område med ensamrätt att distribuera el till kunderna.
Detta är en monopolställning företagen utnyttjar till bristningsgränsen och de tre storbolagen Vattenfall, Eon och Ellevio är helt klart girigast. Under en femårsperiod har de höjt priserna med i genomsnitt 20 procent från en redan hög nivå.

I västra Sverige kan en kund hos Ellevio få betala 12 100 kronor per år medan en elkund i Ljungby för samma period får betala 4 800 kronor. Det är Villaägarna som gjort jämförelsen som visar att det alltså det kan skilja över 7 000 kronor i pris för samma elleverans.

Långa ledningar

Storbolagen har alltid hävdat att de måste ta ut höga priser för att de drar så många och långa elledningar. Trots stordriftsfördelar hävdar bolagen att det är så långt till kunderna.
Men nu avslöjar Lantbrukets affärstidning ATL att de stora elbolagen inte alls bara bygger ledningar för pengarna. Under förra året gjorde de största elbolagen en vinst på nio miljarder kronor, men pengarna stannade inte i bolagen. Stora summor har försvunnit ur bolagen. Till exempel skickade Vattenfall Eldistribution 2,2 miljarder till sitt moderbolag Vattenfall AB.

Nummer två är bolaget Eon som under fjolåret lämnade närmare två miljarder i koncernbidrag.

Hutlöst mycket

Enligt ATL har Vattenfall, Ellevio och Eon under de senaste åren lämnat 24,6 miljarder till sina moderbolag. Det är pengar du har betalt för att få säkra elledningar, men som i stället har gått till koncernbidrag och utdelningar.
De stora energibolagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt och utnyttjar sin monopolställning. Energimarknadsinspektionen har fått mer resurser, men det krävs också en översyn av lagstiftningen för att inspektionen kan kunna agera mot de stora vinstuttagen.

Svenska hushåll betalar hutlöst mycket för att få el till dörren. Det är inte meningen att de också ska bidra med miljarder i understöd till redan rika elbolag.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.