Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Elisabeth Svantesson myser när klyftor ökar

Verkar tro att alla tjänar 125 000 i månaden

Uppdaterad 2024-10-22 | Publicerad 2024-10-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elisabeth Svantesson kanske myser när hon läser att Sverige sjunker i jämlikhetsindex.

I helgen intervjuades finansminister Elisabeth Svantesson (M) i Göteborgs-Posten. Där försvarar hon sin budget som främst gynnar män med höga inkomster. Detta enligt regeringens egna beräkningar.

Av reformutrymmet på 60 miljarder kronor går hälften till skattesänkningar. De som gynnas mest är de som tjänar allra bäst. Elisabeth Svantesson, som själv har en lön på 156 000 kronor i månaden, får 4 000 kronor mer kvar i månaden nästa år.

Löna sig att plugga

– Först och främst kan man komma ihåg att tjänar man 125 000 så betalar man elva gånger så mycket skatt som man gör med 25 000, säger hon till GP.

Jo, men de tjänar också fem gånger så mycket som en person med 25 000 kronor i månadslön, vill man påpeka. Räcker inte det?

Sanningen är att Elisabeth Svantesson vill se ett samhälle där klyftorna mellan de som har och de som inte har ökar. Hon kanske till och med slår sig ned i sin allra skönaste fåtölj ikväll med en kopp te och myser med Oxfams globala jämlikhetsindex som presenterades igår.

Oxfam är en internationell organisation som arbetar för att bekämpa fattigdom och ojämlikhet världen över. De publicerar regelbundet rapporter för att belysa frågor om global ojämlikhet och för att föreslå lösningar.

Sämst i Norden

I årets jämlikhetsindex har Sverige sjunkit som en sten.

På fyra år har vi rasat 14 placeringar och är numera sämst i Norden. Sverige ligger på plats 24 av 164 länder. Det kan jämföras med vårt rika grannland Norge som toppar listan. Finland är på plats fem och Danmark är sexa.

Oxfam menar att det är den svenska skattepolitiken som lett till att vi tappar placeringar.

– Den nuvarande skattepolitiken gynnar de allra rikaste, medan de som lever i fattigdom⁠ behöver bära den största bördan, säger Suzanne Standfast, som är generalsekreterare Oxfam Sverige.

Högre skatter

Oxfam rankar fortfarande Sverige högt när det kommer till arbetsrätt och offentliga tjänster, som vård och omsorg. Organisationen tycker Sverige har en hög marginalskatt, men anser att det finnas utrymme för att förbättra skattesystemets progressivitet.

Alltså att de med stora inkomster och kapital betalar mer.

Alltså motsatsen till Elisabeth Svantessons skattepolitik.

I fattigdomens skugga frodas otryggheten och kriminaliteten. Sådant som Tidöregeringen bara vill möta med hårdare straff. Det är så dumt alltihop.

Hoppas att Svantessons te smakar åtminstone.

Chatta med Jonna Sima om den växande ojämlikheten i Sverige.

Du kan skicka in dina frågor och kommentarer redan nu!

  • Hej!

    Jag skulle vilja fokusera mer på effekterna av ett ojämlikt samhälle. Det kostar. Forskningen pekar på ökad kriminalitet, större utslagning, större ohälsa och speciellt psykisk ohälsa. Jag tycker även att man kan peka på varför våra senaste nobelpristagare i ekonomi har fått sitt pris. Det finns inget stöd för att öka klyftorna i samhället. Hela journalistkåren borde klämma åt regeringen, men tyvärr så håller man sig till populistiska frågor som gynnar regeringen.

    Arne

    Vi är några som försöker lyfta fördelningspolitik och klassfrågor i debatten. Det är inte lätt att få gehör, men jag är glad att ni läste idag.

    Nu avslutar jag chatten. Allt gott till nästa gång, Jonna

    Jonna Sima
    22 okt09.30
  • Hej!

    Under lång tid har Sverige velat efterlikna USA och det har vi verkligen lyckats med. Vi satsar sedan länge på att ha så stora klassskillnader som möjligt. Desto rikare du är desto mindre ska du betala skatt och det är klart att resultatet blir ökad kriminalitet. Det i kombination med hög arbetslöshet och hög korruption bland våra politiker och företag samt mindre pengar till välfärden så undrar vi sedan varför femton åringar skjuter på varandra!

    Max

    Visst är det märkligt?

    Jonna Sima
    22 okt09.29
  • Bra ledare!

    Ökade och stora klyftor leder i Alla sammanhang till konflikter. Vi måste för tusan lära oss av historien! Ordet lagom sägs för övrigt betyda att något ska räcka "laget om". Inte mår man väl bra i själen om andra Lider... Människor som delar med sig brukar faktiskt må bättre. Och människor som roffar åt sig gillas av ganska få!

    Ann S

    Så är det, mer jämlika samhällen är både tryggare och friskare.

    Jonna Sima
    22 okt09.27
  • Skulle verkligen vilja att detta tas upp och debatteras så trött på dessa tjänstemän dom bara vill sko sej själv istället för bygga upp landet

    ingalill

    Elisabeth Svantesson är ju dock folkvald, ingen tjänsteman. Men ja, den ökande ojämlikheten vore ett utmärkt ämne för en partiledardebatt!

    Jonna Sima
    22 okt09.26
  • Erfarenheten säger, det går inte att bygga murar för att skydda sin rikedom. Förr eller senare kraschar allt i att människor revolterar och utsätter dessa oerhört riks personer på ett sätt de inte ens kan ana. Ett jämlikt och demokratiskt samhälle bygger möjligheter för alla, det andra alternativet har alltid raserats och kraschat.

    Lena Karlsson

    Japp, men människan har en förbluffande oförmåga att lära sig av historien…

    Jonna Sima
    22 okt09.26