Gör dig redo för en coronasommar

Men turen är inte jämnt fördelad i krisen

Att klara sig igenom coronakrisen kommer bli tufft för alla. De av oss som kan får hitta varandra och glädjen i det lilla (som att njuta av solen i en park på behörigt avstånd), men vi får inte glömma bort dem som har färre möjligheter, skriver Lotta Ilona Häyrynen.

När valborg och första maj är avklarade brukar de flesta börja se sommaren framför sig. Maj brukar därför bli en intensiv månad – mycket ska avslutas på människors arbeten före semestern kan ta vid. I år är allt annorlunda, inte bara för att naturen enligt SMHI börjat blomstra ovanligt tidigt.

I veckan förklarade statsministern för DN att svenskarna kanske behöver ställa in sig på att det inte kommer kunna bli några semesterresor inom landet i sommar heller. Att ta sig utomlands har sedan länge varit uteslutet, men på hemmaplan? När Aktuellt samma kväll tog upp frågan med vice statsepidemiolog Anders Wallensten svarade han att det var för tidigt att sia om sommaren men att en sak står fast: vi kommer behöva leva med detta länge. Några restriktionslättnader ser inte ut att vara i sikte än.

Så hittar vi orken

Insikten är ett svårt slag för oss alla. Hur ska vi orka? Svaret på den frågan behöver bli samma som svaret på hur coronasmittan i sig bekämpas: vi gör det tillsammans. Vi tar ansvar där vi står, följer rekommendationerna och tar samtidigt hand om våra närmaste. Vi hittar tröst i varandra och glädje i det lilla. Samtidigt gör staten, kommunen och det offentliga sitt.

På valborgsmässoafton kom nyheten att regeringen skjuter till 100 miljoner kronor för våldsutsatta kvinnor och barn. Samtidigt har sjukvården börjat rusta för en ökning av den psykiska ohälsan i coronasmittans spår – särskilt äldre som tvingas till isolering riskerar att drabbas svårt. Regionerna ska få 24 miljoner att dela på för att utveckla fler digitala kontaktvägar bland annat mellan patienter och samtalsstöd inom vården.

Kommer krävas mer

Här lär mer resurser behövas ju längre pandemin pågår – att samhället tar gemensamt ansvar för alla individer som får det tuffast att klara sig genom krisen är livsnödvändigt. I det stora hela handlar det om lika viktiga räddningsinsatser som insatserna mot själva viruset. Det är också enorm skillnad mellan 24 miljoner och de 39 miljarder som nu ska ut som företagsstöd.

Det är en svår tid. Krisen tar liv och hälsa. Den tar också människors arbeten och livsverk ifrån dem. För att orka får vi inte glömma att vi har varandra, men inte heller att vi har tur som har det och tur som har trygga hem att vara i. Det finns människor i det här landet som inte har den turen och tillsammans måste vi värna om dem också.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.