Det är fortfarande bostadsbristen som är problemet

Ombildningarna i Stockholm gör läget ännu värre

Vanligt folk är utestängda från stora delar av bostadsmarknaden

I Göteborg, Halmstad, Jönköping, Lund, Umeå och ytterligare åtta svenska städer kan en ung vuxen med ett fast jobb inte köpa sin första lägenhet, enligt pensionsbolaget Skandias nya rapport "Lön utan lägenhet". Även den som har fast jobb och sparat ihop till en kontantinsats stoppas av bankerna.

Skandia har utifrån statistiska normalvärden för sådant som lön, belåningsgrad och kvar-att-leva-på-kalkyl gjort en bolåneprövning och resultatet blir alltså nej i 13 av landets 25 största städer. Amorteringskrav och hårdare bolånetak gör sitt till, samtidigt som bristen på hyresrätter drivit upp priset på bostadsrätterna.

Det blir bara värre

I veckan kommer Stockholms politiker att göra situationen ännu värre när drygt 20 000 stockholmare som bor i allmännyttan kommer erbjudas att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. 5 000 gemensamt ägda hyresrätter ska bli bostadsrätter i en manöver som blåser på skuldsättningen, förvärrar bostadsbristen och eldar på bostadspriserna.

Och det drabbar inte bara unga människor.

En svensk arbetarkvinna tjänar i genomsnitt 24 500 kronor per månad, enligt LO. En arbetarman tjänar i genomsnitt 27 800 kronor. Om vi leker med tanken att arbetarmannen och arbetarkvinnan är runt 35 år gamla, har ett litet barn ihop och ändå lyckats spara ihop 100 000 kronor så kan storbanken SEB tänka sig att låna dem 560 000 kronor. Lägenheten de köper får inte kosta mer än 665 000 kronor.

Det kan vara värt att nämna att en genomsnittlig bostadsrätt i Sverige kostar 2,4 miljoner kronor, vilket betyder att människor i helt vanliga LO-yrken redan är utestängda från mängder av boenden. Bostadspriserna har skenat men inte lönerna, och de senaste årens nybyggen är så dyra att människor som skulle behöva ett hem aldrig kommer att ha råd att bo där.

Stigande bostadspriser håller igång landet

Lyckligare är de människor som redan är väletablerade på bostadsmarknaden. De kan ta stora lån med bostaden som säkerhet och betala pyttelite i ränta för att renovera med rotavdrag, köpa bilar eller fritidshus. Genom permanent bostadsbrist och en politik som lämnat ifrån sig sina instrument för att reglera finansmarknaden upplever många att de sitter på en privat sedelpress. I dag är det - tack vare att bostadspriserna ökat - lån på banken som gör att vi har råd att handla och höja vår levnadsstandard.

Det har länge pratats om att Sverige har en bostadsbubbla, men det är inte en bubbla för att det byggts för mycket eller att bostadsbehoven saknas.

Det rimligaste sättet för att komma åt det problem som Skandia pekar på är faktiskt att bygga lägenheter som har anständiga hyror.

På sikt kan det sänka priserna på småhus och villor så att vanligt folk kan köpa sådana också.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.