Början till slutet för vinstlystna friskolor

Anna Ekström (S): "Folkvalda ska hålla i taktpinnen, inte riskkapitalister"

Det rustas för krig i skolfrågan. I ena skyttegraven står regeringen och medborgarna – i den andra står de rika friskolejättarna och deras lobbyister.

Frågan är vilken sida övriga partier väljer?

Debatten är viktig. Äntligen synliggörs systemfelet där vinstdrivande friskolor tillåts bli rika på skattemedel samtidigt som de bidrar till samhällets ojämlikhet.

– Ju större friskolorna blir desto mindre inflytande har politiken att fatta politiska beslut om skolan. Det här skickar kalla kårar efter min rygg.

Utbildningsminister Anna Ekström har länge upprörts av marknadsstyrningen i skolan. Både demokratiskt eftersom skolan är samhällets uppdrag. Men också utifrån att elevens kunskap och bildning måste stå i centrum.

Skolan är till för eleverna

– Den svenska skolan ska verka för barnens skull. Det är de folkvalda som ska hålla i taktpinnen, inte riskkapitalister bakom stängda dörrar i investeringsbolag.

Utredningen "En likvärdig skola" blev klar i våras med förslag om jämnare antagningsregler och ändrad skolpeng. Syftet är att utjämna förutsättningarna mellan landets skolor. Nu under hösten har remissvaren kommit in.

Trots att en majoritet av svenskarna länge varit för en vinstbegränsad skola är det först nu debatten kommit igång på allvar.

- Inför valet 2018 skärpte vi socialdemokrater politiken mot skolmarknaden. Men eftersom jag redan på valnatten förstod att vi inte skulle kunna reglera marknadsstyrningen den här mandatperioden heller, har jag fokuserat på andra sätt att göra skolan mer jämlik, säger Anna Ekström.

Skolutredningen har uppmärksammat något viktigt. Ett stort lärarupprop har startats som kräver stopp av marknadsskolan.

Uppropet uppmärksammar det orättvisa systemet där friskolorna kan plocka de billigaste eleverna medan de kommunala skolorna – till samma skolpeng – både har ett bredare elevupptag och en ständig beredskap.

Denna skevhet gör att friskolorna överkompenseras med 10 procent av skolpengen.

Vi borde fråga oss varför inte fler riksdagspartier än de rödgröna rasar över detta.

Friskolornas motstånd

Att debatten gjort friskolejättarna nervösa är uppenbart. Detta märktes inte minst när en tweet av Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, härom dagen blev viral. Här raljerade Hamilton om kraven på skolans vinstbegränsning som lika konstig som om hennes kemtvätt skulle förbjudas att gå med vinst.

Så uppenbart underordnad vinsten är alltså barnens utbildning enligt Friskolesverige.

Vad hotet består i är kanske det märkligaste av allt. Är marknadsskolorna rädda för medborgarna.

Gunilla Svanstorp är ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Hon är besviken efter utskottsomröstningen där återinförandet av offentlighetsprincipen för friskolor röstades ned av samtliga mitten- och högerpartier.

– De säger en sak och gör en annan, de hävdar att spelreglerna mellan skolorna ska göras rättvisa. Ändå röstar de emot just det.

Gunilla Svantorp tror att det kan bli svårt att få igenom utredningens förslag om ändrad skolpeng.

– Det finns starka lobbykrafter, särskilt från friskolekoncernerna som vill något annat.

Anna Ekström lägger sätter sitt hopp till ett historiskt välfungerande mittensamarbete.

– 1900-talets samarbete mellan progressiva liberala och socialdemokrater gav oss en skola i världsklass. Både Centern och Liberalerna säger sig nu vilja reformera skolvalet, och med januariavtalet finns bra förutsättningar.

Visst vore det rimligt att Annie Lööf och Nyamko Sabuni undviker ett krig och går utredningen till mötes – på alla punkter. Och visst får man hoppas att den pågående debatten kan driva vinstbegränsningarna ännu längre.

Den egentliga frågan är, vad väntar de på?


Ska vi ha kvar marknadsskolorna i Sverige? Behöver vi en vinstbegränsning av friskolorna? Chatten med Lina Stenberg öppnar klockan 09.00, men det går bara att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lina Stenberg
    4 dec 2020

    Tack för dagens chatt! Ser fram emot nästa tillfälle. Ha en bra fredag!

  • 4 dec 2020

    Alla skolor ska vara statliga eller kommunala, inga vinster ska hamna i fickorna på riskkapitalbolagen.

    Håkan
  • Lina Stenberg
    4 dec 2020

    Hej Mattias!

    Kvaliteten på undervisningen är svår att mäta och jämföra men vi vet att betygen är högre bland privata aktörer.

    Dels är lärarnas utbildningsnivå generellt lägre liksom lärartätheten bland friskolor. Å andra sidan vet vi att friskolor generellt drar till sig/väljer att ta in mer lättlärda elever.

  • 4 dec 2020

    Hej!

    Vet du hur det ser ut när det gäller kvaliteten i undervisningen när man jämför friskolor/kommunala skolor?

    Är det så att kommunala skolor i regel har ett bättre genomsnitt på ex, nationella prov osv?

    Om det är så att friskolor har en högre kvalitet ser jag inte något annat än ideologiska argument för att avskaffa marknadsskolorna, hur känner du?

    /Mvh Mattias

    Mattias
  • Lina Stenberg
    4 dec 2020

    Hej Annika!

    Jag håller med om att boendesegregationen är viktig att ta itu med. Dock hänger skol- och boendesegregation tydligt ihop. Många väljer tex att bo nära populära skolor för att få in sina barn där vilket spär på segregationen totalt sett.

    Din andra frågor är intressant och jag tänker att det säkert går att få all information man vill ha från sin kommun. Allt är ju offentligt.