Splittras Storbritannien efter drottningens död?

Problemen börjar på Nordirland

Drottningens kista.

Det är egendomligt, det som sker i Storbritannien just nu. Den brittiska drottningen har varit död i snart två veckor. I går hölls begravningen i London. Vår egen Carl XVI Gustaf och drottning Silvia satt på första parkett.

Pausar sina poddar

Storbritannien har utlyst landssorg. Allt ställs in och skjuts upp, från den brittiska centralbankens möten till Korpenturneringar. Cricketspelarna bär svarta armband för att hedra drottningen och hertiginnan Meghan Markle pausar vördnadsfullt sin podcastserie.

Elizabeth II dog i Balmoral Castle, ett slott med ordentliga torn och tinnar utanför Aberdeen. Därmed aktiverades ”Operation Unicorn”, Operation enhörning – det officiella namnet för krisplanen som förberetts inför eventualiteten att drottningen dör i Skottland.

Ja, ni förstår. Så där håller de på.

Ny premiärminister

Landet hade fått en ny premiärminister bara ett par dagar tidigare. Den strama f.d. utrikesministern Liz Truss fick genast användning för sin naturligt allvarstyngda uppsyn.

Truss har mycket att ta tag i. Storbritannien är på väg in i en allvarlig ekonomisk kris. Ojämlikheten ökar. Folk som vägrar betala sina elräkningar har startat ett slags politiskt uppror tillsammans.

Och till sin hjälp i uppdraget att hålla ihop landet har Truss nu en 73-årig man just som fått sitt första jobb.

Spänt i Nordirland

Bokstavligen hålla ihop – i dagarna släpps resultaten av en folkräkning på Nordirland, och för första gången kan katolikerna vara fler än protestanterna. Det riskerar att dra i gång en debatt – kanske mer än så – om ett enande av Irland och Nordirland.

Liz Truss själv har inte direkt varit populär bland den katolska befolkningen. Som utrikesminister planerade hon att upphäva Nordirlandsprotokollet, avtalet med EU som skapade en gräns med tullar mellan Nordirland och resten av Storbritannien för att undvika en spänd gräns mot Irland.

I Skottland får nationalisterna vittring på självständighet. Drottning Elizabeth uppmanade skottarna att tänka på sammanhållningen inför den förra folkomröstningen om självständighet. Kung Charles III kan få svårt att uppbåda samma auktoritet som sin mor.

Drottningen vilar strax i gravkapellet intill sin make. Men resten av britterna lär inte kunna luta sig tillbaka på ett tag.

Vad tror du att drottningens död kommer få för konsekvenser? Chatta om monarkin och Storbritanniens framtid med oss! Livechatten börjar 09.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    20 sept 2022

    Nu får vi stänga chatten för i dag. Trevlig tisdag! Och länge leve konungen.

  • 20 sept 2022

    Jag bor I Edinburgh lämnade Sverige för 11 år sedan, och det är alltid lika intressant att läsa hur svenska journalister försöker sig på att kommentera hur läget är för det skottska independence och monarkin. Det är alltid de som är emot något som låter högst. Men det finns väldigt många Skottar och de som bor här som inte vill att unionen splittras. Och Att monarkin skulle vara på väg att dö ut är långt ifrån sant, och jag förstår att det är svårt att smälta för en journalist på Aftonbladet.

    Linda

    Jag tror inte att monarkin kommer dö ut :-)

    Det var 45 procent som röstade för självständighet 2014. Sedan dess har dessutom Brexit hänt. Det är inte en särskilt drastisk slutsats att tro att skotska folket har påverkats av det.

    Susanna Kierkegaard
  • 20 sept 2022

    Historieböckerna säger oss att Kung Charles får en ganska bekvämt resa framöver så länge det brittiska samväldet hotas av Ryssland.

    Ingenting har förändrats där sedan andra världskriget.

    Martin

    Det vet jag inte om befolkningen på Nordirland skulle hålla med om...

    Susanna Kierkegaard
  • 20 sept 2022

    Jag har länge trott att drottningens död är början på slutet på Storbritannien. Hon var den sista biten från det engelska imperiet. Efter Skottland och Nordirland blivit självständiga så finns bara Britannien kvar. (England & Wales)

    Gabriel

    Om du får rätt är det naturligtvis bara att gratulera.

    Susanna Kierkegaard
  • 20 sept 2022

    Jag hoppas att splittringen kommer så fort som möjligt, att Skottarna och Walesarna får sina rättmätiga egna länder. Gällande Nordirland så ska invånarna bestämma själv om de vill vara en del av Irland eller självbestämmande eftersom landsdelen redan funnits i snart 100 år. Skottland och Wales kommer då att visa vägen för fler minoriteter som har rätt till självbestämmande, Katalonien, Sapmi, Skåneland, Sorberna, Bretagne, Baskien, etc, etc, etc!!?

    Gert Larsson

    Länge leve det fria Skåneland! Men det vore förstås tråkigt att tappa Zlatan till deras herrlandslag...

    Susanna Kierkegaard