Ledare

Svenonius skyller ifrån sig när barnen kan dö

Varnar för socialism

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Region Stockholm har haft sjukvårdskris i många år. Nu har det kokat över för barnmorskorna. Det har nu skett en massuppsägning av denna yrkesgrupp. Bara i Danderyd har 40 procent av barnmorskorna lämnat. De menar att det varken går att säkra födande mammors eller barnens säkerhet. I en artikel i Aftonbladet säger de att barn riskerar att dö. De ställer sig frågan om Irene Svenonius (M) lyssnar.

Det gör hon inte.

Duckar media

Svenonius avböjer kommentarer i nästan samtliga medier. När hon uttalar sig vet hon däremot alltid vem hon ska skylla på: Alla andra utom sig själv.

Det har blivit mer regel än undantag att reportrar får avsluta inslagen om ett krisande Stockholm med orden "vi har sökt regionrådet Irene Svenonius men hon avböjer kommentar". Däremot syns Svenonius flitigt i sociala medier. Där skyller hon på oppositionen i region Stockholm, som består av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Hon varnar för ett socialistiskt maktövertagande på Instagram. Där menar hon att höjda skatter och växande vårdköer väntar om de får makten. Det är en sanslös anklagelse av moderaterna som haft makten i Stockholm i 15 år. Socialdemokraterna lovade att slakta dyra konsultfakturor, inte att höja skatten.

Gott om pengar

Pengar finns det gott om i Stockholm. 2020 gick regionen 5,6 miljarder i överskott. Samtidigt har Moderaterna utsett en samordnare som föreslagit att föräldrarna själva kan ta ansvar i förlossningen för att underlätta krisen.

Hur länge ska hon egentligen lyckas ducka kritiken från allmänheten, den utmattade vårdpersonalen och de kvinnor i behov av vård som kräver en säker förlossning?

Svenonius menade 2020 att det rådde överkapacitet inom förlossningsvården. Kritiken väntade inte länge. Men hon menade att hon visste bättre än vårdpersonal och fackförbund.

Nu ser vi konsekvenserna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholms mammor betalar för Svenonius lyxfälla

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdpolitik

Irene Svenonius

Region Stockholm

Stockholm

Förlossningsvården

Barnmorska