Bostad har blivit en lyx för unga

Föräldrarna får agera bank

Drömmen om att flytta hemifrån till eget boende.

Om föräldrar rankas som en bank skulle de komma på tionde plats över de största långivarna. Så har det blivit i Storbritannien där de nu står för 6,3 miljarder pund som lånats ut till deras bostadslösa barn. Barn som för övrigt är unga vuxna som inte kan komma in på bostadsmarknaden annars.

Trots att föräldrarna riskerar en mycket sämre pensionering ser de inget annat val. De säger att det är deras plikt att hjälpa till, men en bidragande faktor kan vara att tålamodet med 25-åringar som bor hemma inte är det största.

I Sverige syns samma tendenser.

Framtiden avgörs av föräldrarna

Sedan kravet på kontantinsatsen höjts, bolånetak införts och den kraftiga prisutvecklingen bara fortsatt så är det allt fler föräldrar som köper bostad åt barnen. Något som inte minst märkts av i Uppsala dit många unga flyttar för att studera.

Effekten blir att de som saknar föräldrar som kan hjälpa till med lånet inte heller börjar studera. Något som leder till ännu mer segregerade högskolor och universitet.

Statistiken visar redan i dag att majoriteten av de som studerar vidare har föräldrar med eftergymnasial utbildning. Dagens bostadsmarknad hjälper till att befästa just det – att din framtid avgörs av dina föräldrar.

Brist på studentlägenheter

Men vad är det för fel med att bo i vanlig hyresrätt eller studentbostad då? Problemet är inte att unga är så kräsna att de kräver en bostadsrätt. Men det finns helt enkelt inga hyresrätter eller studentlägenheter tillgängliga. I majoriteten studentstäder råder det brist på studentlägenheter, och i våra storstäder är hyresrätten numera en lyx få har tillgång till.

De som inte lyckas få tag i en hyresrätt hamnar ofta på andrahandsmarknaden där den största delen av inkomsten går till just hyran. Och enligt FN blir situationen i Sverige bara värre.

I Fredrik Gerttens nya film ”Push” får vi insyn i hur bostadsmarknaden tränger ut allt fler från städerna. Vi får följa Leilani Farha som är FN:s särskilda rapportör i bostadsfrågor. I London möts hon av tomma lyxlägenheter som ägs av anonyma affärsmän, samtidigt som människor lever i ångest för att förlora sitt boende om hyrorna höjs. Det är människor som redan i dag lägger 90 procent av sin inkomst på just hyran. Farha reser till Sverige och varnar för utvecklingen.
En annan kritisk röst om Sveriges bostadspolitik är LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. I en ny rapport föreslår LO ett statligt byggbolag för att sänka kostnaderna och öka konkurrensen.

– För i helvete, man kan ju inte bara bygga för folk som har pengar, säger han.

Det ligger något i det. Och man kan inte bara bygga för folk som har föräldrar som kan agera bank åt dem heller.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.