Mejla

Anders Lindberg

"Det är bra att Åkesson skäms"

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven

Framför en trist grå gardin och en affisch där Stefan Löfven köper bratwurst presenterade Socialdemokraterna i går sitt valmanifest inför EU-valet. På partiets högkvarter Sveavägen 68 i Stockholm hade Löfven med sig partiets tre toppkandidater Helene Fritzon, Johan Danielsson och Jytte -Guteland

– Det blir en folkomröstning om högerextremism, sa Löfven.

I dag har Socialdemokraterna fem mandat i Europaparlamentet och av partiets ledamöter är det bara Jytte Guteland som ställer upp till omval. Hon står på tredje plats på S-listan och sitter sedan 2014 i miljöutskottet. Naturskyddsföreningen gav henne nyligen högsta betyg som en av dem som gjort mest för miljön under mandatperioden.

”Ta tillbaka kontrollen”

På andra plats står Johan Danielsson som är LO:s kandidat. Med sitt budskap om att "ta tillbaka kontrollen" från marknadskrafterna har han retat gallfeber på både Moderaterna och Centerpartiet.

Toppar listan gör Helene Fritzon, tidigare migrationsminister och en gång i tiden ledare för partiets vänsterfalang. Själva valmanifestet består av sex tättskrivna sidor med relativt detaljerade politiska förslag. Tyngdpunkten ligger på att stärka demokratin i EU genom att skärpa kraven på alla länder att respektera mänskliga rättigheter.

Udden riktas mot SD-nära regeringar som de i Ungern och Polen samt mot Rumänien där EU-kommissionen nyligen höjt tonen mot den socialdemokratiska regeringen om korruption.

Mot SD

Enligt Helen Frizon kommer en annan konfliktlinje mot Sverigedemokraterna att handla om kvinnors rättigheter. S vill ha ett EU-direktiv mot mäns våld mot kvinnor, värna aborträtten och ha en jämställd EU-kommisson.

– Alla kvinnor och alla som bryr sig om kvinnors rättigheter ska veta att vi tar den fighten, säger hon.

Efter förra valrörelsen lyfte Sverigedemokraterna själva att just jämställdhetsfrågan blev ett problem för dem i valrörelsen. Särskilt partiets restriktiva syn på aborträtten gjorde att de förlorade många kvinnor. Jimmie Åkessons irritation när frågorna kommer upp går inte att ta miste på.

– Det är bra att han skäms, säger Helene Fritzon.

Grå sossar

Socialdemokraterna går i princip till val på samma budskap som i riksdagsvalet. Man lovar bekämpa högerextremismen, stå upp för arbetares rättigheter och bedriva en klimatpolitik som förenar klimatsmarta lösningar med social rättvisa.

Partiets valmanifest är ungefär lika tråkigt som den grå gardinen på pressträffen. Men till skillnad från de flesta andra partiers utspel denna valrörelse tar Stefan Löfven i varje fall väljarna på allvar.

Det borde inte kännas så befriande.

LÄS VIDARE

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.