Mejla

Jenny Wennberg

Jimmie Åkessons fans tror inte på honom

Bara 15 procent vill se Sverigedemokraterna i regering

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Inte ens Jimmie Åkessons fans anser att Sverigedemokraterna ska sitta i regering.

Det förenar dem med oss övriga väljare.

Enligt den senaste Aftonbladet/Demoskopmätningen publicerad torsdag anser bara 15 procent att Sverigedemokraterna ska sitta i en regering. Det betyder att det är färre som vill se Sverigedemokraterna i en regering än som kan tänka sig att rösta på partiet. 54 procent i undersökningen anser dessutom att Sverigedemokraterna inte har kompetenta företrädare och 47 procent anser inte att partiets politiska förslag är trovärdiga.

Det är besked som borde svida för Jimmie Åkesson som jobbat så idogt med att polera partiets image.

Att bara 15 procent anser att Sverigedemokraterna borde ingå i en regering handlar i SD-sympatisörernas fall dock knappast om en önskan om att få fortsätta leva i en öppen och fri demokrati där exempelvis kvinnor tillskrivs andra och modernare roller än som endast maka och mor.

I SD-väljarnas fall handlar det hela istället förmodligen mer om att man anser att Sverigedemokraterna fyller en viktigare roll som oppositionsparti. Som partiet som står och måttar skrevsparkar till höger och vänster i politiken och serverar enkla lösningar på komplicerade problem.

Sverigedemokraterna är trots allt mer än något annat ett bröl om att allt, exakt allt som är fel i Sverige beror på invandringen.

Några anständighetens gränser finns inte. När ett plan kraschar och svenskar dör sitter namnkunniga tidigare SD-toppen Kent Ekeroth och gör sig lustiga över det. Grymheten i detta är obegriplig. Avhumaniseringen total.

Det här är Ulf Kristerssons och Ebba Busch Thors kompisar. Minns detta.

Det är här nivån ligger.

Så nej. Det förvånar inte jättemycket att inte ens Sverigedemokraternas sympatisörer anser att partiet skall sitta i regering.

Och givet de antisemitiska skämten, järnrören, de vidriga kommentarerna efter en tragedi och partiets syn på fria och oberoende medier är det en ståndpunkt som är enkel att dela.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

SD har smakat på riktig makt och de älskar det

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Aftonbladet

Ulf Kristersson