Sveriges tålamod för Turkiet bör ta slut nu

Angrepp mot våra förtroendevalda kan inte accepteras

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Regimtrogen media i Turkiet har nyligen hängt ut fyra svenska riksdagsledamöter.

En kris är varje totalitär ledares bästa tid. Det är en sanning som just nu sträcker sig från Ungern till Brasilien till Hongkong och Filippinerna.

Lika sant är det för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som under coronapandemins inledning öppnade landets gränser mot Grekland för att hota EU med en ny flyktingvåg mitt i kaoset.

Allt är en del av regimens geopolitiska ambitioner i området. EU ska pressas till att lämna Turkiet i fred medan dess militära offensiv fortsätter i spillrorna av vad som en gång var Syrien. När regimen skjuter kurder och driver civila på flykt vill Erdoğan att världen ska vara tyst.
 

Svenska politiker måltavla

Nu har också Sverige blivit en direkt måltavla för regimen.

Fyra svenska riksdagsledamöter, alla med turkiska rötter, har i 17 turkiska medier anklagats för att stötta terrorister och stämplats som landsförrädare. Serkan Köse, Sultan Kayhan, Kadir Kasirga och Roza Güclu Hedin, samtliga socialdemokrater, hängs ut för att ha skrivit under en svensk riksdagsmotion för kurders rättigheter. Av de 13 ledamöter som skrev under motionen är det bara de med turkisk bakgrund som attackerats.

Ankaras angrepp är oacceptabelt och Sverige kan inte stilla se på när främmande makt på detta sätt angriper svenska förtroendevalda. Det måste få konsekvenser.

Regimtrogen media i Turkiet är ungefär lika fri som Vladimir Putins propagandakanaler och bör betraktas därefter. Publiceringarna är en påverksansoperation mot Sverige och svensk demokrati, och antagligen räknar Erdoğan med att den svenska regeringen är för upptagna med coronakrisen för att sätta in skarpa åtgärder.
Men nu räcker det.
 

Måste fördömas

Sveriges tålamod med Erdoğan bör rimligen vara slut nu. Sverige bör göra klart för Turkiet att om angreppen på svenska förtroendevalda fortsätter så kommer vi att utvisa landets ambassadör och nedgradera våra diplomatiska relationer till formalia. Även Turkiets tullavtal med EU bör tas upp för diskussion.

Frågan borde faktiskt ha varit uppe på bordet redan när Erdoğan skickade sina trupper till de kurdiskt kontrollerade områdena i nordöstra Syrien förra året. Tullavtalet mellan EU och Turkiet borde förmodligen sagts upp sekunden Erdoğan förvandlade flyktingar till ett politiskt vapen. Regimen i Ankara förstår inget annat språk.

Som ett första steg bör talman Andréas Norlén tydligt fördöma det inträffade.

Det kan snart vara dags för den turkiske ambassadören att packa sina väskor.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen. Chatten om dagens huvudledare öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    29 maj 2020

    Nu är det dags för mig att avsluta chatten. Tror vi slog rekord i antalet frågor i dag, faktiskt. Har varit intressant att läsa allt, även om jag tyvärr inte har tid att svara er alla på de 45 minuter jag har. Tusen tack för den här morgonen!

  • 29 maj 2020

    När du säger "Sveriges tålamod med Erdoğan bör rimligen vara slut nu. Sverige bör göra klart för Turkiet att om angreppen på svenska förtroendevalda fortsätter så kommer vi att utvisa landets ambassadör och nedgradera våra diplomatiska relationer till formalia. Även Turkiets tullavtal med EU bör tas upp för diskussion". är det Aftonbladet som styr Sveriges utrikes politik?

    Erkan

    Nej, däremot är Aftonbladet ledare just en ledarsida där vi skriver om politik och bildar opinion utifrån vår värdegrund och vår analys. Lika lita som vi styr äldreomsorgen i Sverige styr vi Sveriges utrikespolitik, men vi har starka åsikter om båda. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 29 maj 2020

    Varför skriver du inte om att USA dödar tusentals människor världen över varje år. Israel håller Palestinier i världens största fängelse, svälter och bombar oskyldiga barn och kvinnor. Varje dag dödar dem. Det skriver ni inte om. Får ni betalt av Israel? Dem demolerar Palestinska bostäder som människor bor i för att kunna ta över och bygga bostäder åt sina egna. Vad gör media åt det? Vad gör regeringen åt det. Turkiet kommer inte ens nära av det hemska Israel har hållit på med i över 50 år.

    Anders

    Här

    ,

    här

    ,

    här

    ,

    här

     och

    här

     hittar du exempel på bara några tillfällen då Aftonbladet Ledare skrivit om Israel och Palestina-konflikten. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 29 maj 2020

    Jag har turkiskt ursprung, är absolut ingen anhängare av Erdogan. Tvärtom vill jag se honom ersättas av en annan regering/regim, helst socialdemokratisk. Men som Turkiet vill utmålas i svensk media är fel. Ni pratar om flyktingar som används i ett politiskt spel. Men vilket land i världen hade accepterat 3,5 milj syrier i landet. Tänk på vilka kostnader. Mellanmjölksverige hade inte gjort det. Ni pratar om offensiven i syrien. Om Danmark varit ett territorium för terror att växa, terroristattackers ursprung samt om Malmö hade fått granater och beskjutning över sig. Hade Sverige tittat på bara?

    Jonas

    Mycket kan sägas om hur EU valt att hantera rådande flyktingkatastrof från Syrien, och att börja förhandla med Turkiet i frågan var knappast klokt från första början. Men att använda flyktingar som ett vapen i ett politiskt spel är fullständigt oacceptabelt. Här pratar vi dessutom om en offensiv

    mot 

    dem som slagits mot terrorn, alltså IS. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 29 maj 2020

    Wtf svenska politiker kritiserar ju trump,ungern polen o andra länder hela tiden

    Tompa

    Nåja. Det är ju skillnad mellan att säga något och att med handling visa att något inte är acceptabelt. Just i Ungerns och Polens fall är det extra tydligt. EU ska vara en demokratisk union, trots det har EU knappt lyft ett finger för att hindra utvecklingen som pågår i Polen och Ungern just nu. Nedmonteringen av demokratin kan alltså fortgå, samtidigt som länderna kan fortsätta ta del av alla fördelar som EU-samarbetet innebär. Här kan man definitivt göra mer från både Sveriges och Bryssels håll. 

    Lotta Ilona Häyrynen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.