När ett nytt försvar ska betalas behövs industrin

När ska oppositionen upptäcka den gröna omställningen

Det kan ha varit den sämsta tänkbara dagen. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har haft bättre tur när det gäller valet av tid för att presentera nyheter. I torsdags stod han i alla fall i Rosenbad för att berätta om regeringens strategi för framtidens industri.

Naturligtvis fick näringsministern knappt med sig en notis. Mitt i ett europeiskt storkrig och samma dag som statsministern, finansministern och försvarsministern tillsammans lovar rusta upp försvaret är det ingen som vill läsa om gröna industrier eller politiska strategier.

Fast det borde vi kanske ändå vilja göra.

Avgör framtiden

Hur svensk industri hanterar den omställning som nu pågår kommer nämligen att avgöra hur framtiden kommer att se ut. Och om det är något vi vet om utgången av kriget i Ukraina så är det att takten i förändringen blir ännu större nu.

Förra veckans EU-toppmöte där stats- och regeringscheferna enades om att höja tempot i arbetet för att slippa beroendet av rysk fossilenergi blev mest en bekräftelse.

Omställningen pågår redan, och de senaste åren har vi kunnat läsa om nya stora industriprojekt, till exempel i stålnäringen, i fordonsbranschen och när det gäller kraftöverföring. Och det fortsätter.

I fredags berättade Volvo Cars att man startar ett teknikcentrum med 700 anställda i Stockholm.

Förutsättningarna finns

Karl-Petter Thorwaldsson vill att den utvecklingen fortsätter. Enligt regeringen finns förutsättningen. Den gröna omställningen kan stärka den svenska industrins konkurrenskraft och skapa jobb med bra villkor.

Det är faktiskt konstigt att det nästan helt tycks ha undgått den politiska oppositionen. Där bjuder man över regeringen när det gäller skärpta straff och drömmer om kärnkraft medan industrin behöver fasta förutsättningar i dag.

Presskonferensen i torsdags skapade kanske inte några stora rubriker, men den uppmärksammades i alla fall av några. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen välkomnade till exempel strategin.

Vill ha konkreta svar

Samtidigt efterlyser man konkreta svar på sådant som energiförsörjning, tillståndsprocesser och digitalisering.

Det är rimliga frågor, och listan skulle kunna vara längre. Om nya gröna industrier ska kunna växa fram måste det till exempel finnas kompetent personal, fungerande infrastruktur och en bostadspolitik värd namnet.

Vi vet att allt det där är flaskhalsar.

Förra veckans presskonferens blev kanske inte den succé näringsdepartementet hade hoppats på. Men den gröna omställningen av industrin är faktiskt en stor framgång.

Näringsministern lär få fler tillfällen att skapa rubriker.


Kan den gröna omställningen bidra till bra jobb och en konkurrenskraftigare industri? Och vad kan politikerna göra för att stödja framväxten av nya industrier?

I chatten diskuterar Ingvar Persson bland annat industrins energibehov, utbyggnaden av serverhallar och hur mycket jobb den nya indsutrialisteringen egentligen ger.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    14 mars 2022

    Klockan har slagit halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som har bidragit till diskussionen. Den lär fortsätta.

  • Ingvar Persson
    14 mars 2022

    Hej Bengterik.

    Barsebäck var ett politiskt beslut. Det håller jag med om. Beslutet att stänga Ringhals var däremot affärsmässigt. Man bedömde inte att det gick att få lönsamhet i de nya investeringar som behövdes för att fortsätta driften.

    Det blir för dyrt, helt enkelt. Och då pratar vi ändå inte om nybyggen.

    Man kan förstås tycks att vi borde subventionera kärnkraft med skattemedel. Det tycker inte jag.

  • 14 mars 2022

    Varför svarar du inte någon på det övergripande problemet ? S/mp har lagt ned fullt fungerande reaktorer och företagen i syd investerar inte.

    Bengterik Roswall
  • Ingvar Persson
    14 mars 2022

    Hej Mathias.

    Det är precis därför jag har varit så kritisk mot Moderaternas beslut att hoppa av den energiöverenskommelse de ändå varit med om att göra. Hela poängen med en blocköverskridande uppgörelse är ju att leverera fasta villkor när det till exempel behövs långsiktiga investeringar, som i energiproduktion. När ett stort oppositionsparti visar att deras ord är så lite värt skadar det inte bara energipolitiken, utan också förtroendet för hela det politiska systemet.

  • 14 mars 2022

    Det som behövs är väl att Sverige gemensamt ser till att all den infrastruktur som kommer behövas kommer på plats och kontinuerligt utvecklas. D v s politik som svensk borgerlighet aldrig riktigt velat eller orkat engagera sig i.

    Mathias K