Orbáns valvinst är ett problem för Europa

EU måste agera innan Ungern blir som Putins Ryssland

Kanske ska det skrivas på kontot för önsketänkande. Vi var i alla fall många som hoppades att den ungerska oppositionen skulle kunna störa Viktor Orbán och hans Fidez. Det kunde den inte.

Inte när valsystemet har riggats för att ge Orbán och hans parti så mycket makt som möjligt. Inte när nästan all nyhetsrapportering styrs av regimen. Och inte när premiärministern lyckades vända sina kontakter med Rysslands president till sin egen fördel.

Det är precis det som är problemet. Ungern har de senaste åren glidigt allt längre från idealet för en fungerande liberal demokrati.

Som en kalldusch

Ändå kom valresultatet från i söndags som en kalldusch. Av parlamentets 199 mandat lyckades oppositionen bara erövra 57. Och den samlade oppositionens ledare, Péter Márki-Zay, tycks inte ens få en plats.

Den ungerska oppositionen ville göra söndagen till ett val mellan öst och väst, mellan Putin och Bryssel. Om det faktiskt är så de ungerska väljarna ska tolkas understryker det bara vilket enormt problem regeringen i Budapest utgör.

EU ska vara en union av demokratier och av rättsstater. Ett land som lämnar rättstatens grundläggande principer och begränsar demokratins möjligheter att verka kan i längden inte vara en del av samarbetet.

Och man kan absolut inte förvänta sig att andra länder ska betala regimens räkningar.

Stora pengar från EU

Ändå tillhör Ungern ett av de länder som tar emot mest pengar från EU.

Trycket mot Viktor Orbáns regim har ökat de senaste åren. Både Ungern och Polen har hotats med att förlora sin rösträtt i EU. Kommissionen har dessutom skaffat sig större möjligheter att ställa krav innan olika bidrag betalas ut och när det handlar om stödet efter pandemin har pengar redan hållits inne.

Tills för en dryg månad sedan såg det ut som om Europa till sist skulle göra upp räkningen med Viktor Orbáns auktoritära samhällssyn. Sedan gick ryska trupper över gränsen till Ukraina och alla blickar vändes mot kriget.

Hittills har Ungerns regering, om än motvilligt, valt att ställa sig bakom sanktionerna mot Ryssland. Flyktingar från Ukraina tillåts komma in i landet, även om regimen i Budapest nog överdriver sin roll i flyktingmottagandet.

Gränser för enigheten

Europeisk enigheten är viktig. Inte minst i förhållande till det ryska angreppet. Men den kan inte upprätthållas till priset av grundläggande principer i rättsstaten eller demokratin. Inte i längden.

Putins angrepp på Ukraina får inte leda till att kraven på demokrati och rättssäkerhet blir mindre i Europa. Det skulle verkligen vara att kapitulera. Kraven på Viktor Orbán måste fortsätta att skärpas.

Och skulle det inte hjälpa måste det vara slut med stödpengarna som bland annat kommer från svenska skattebetalare.