Mejla

Ingvar Persson

Nu får Åkesson allt han ville ha

Sverige har fått ett konservativt block

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

LEDARE

Den här veckan kommer att gå till den svenska politiska historien. Magdalena Andersson förhandlar med Vänsterpartiet för att kunna bli landets första kvinnliga statsminister. Samtidigt har moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater gjort upp om ett gemensamt motförslag till statsbudgeten.

Poängen är inte innehållet. Det överraskar ingen. Moderaterna vill, för vilken gång i ordningen, genomföra ett jobbskatteavdrag och straffbeskatta sjuka och arbetslösa. Sverigedemokraterna vill utvisa så många flyktingar man kan. Och Kristdemokraterna...

Ja, de vill ha pengar till sitt försök att vinna centerväljare på landsbygden.

Sänkt skatt på bensin

Dessutom är man ju överens om att sänka skatten på bensin och diesel. Efter två veckor av klimatförhandlingar i Glasgow kan den signalen knappast missförstås.

Betydelsen är en annan. Ingen kan längre förneka att svensk politik har fått ett konservativt block.

Den som ännu inte sett hur politikens kontinentalplattor har flyttats kan knappast missa det här. Sverige har nu ett politiskt block som företräder ett slags konservatism vi inte sett i svensk politik de senaste 90 åren.

Det är precis det här som Ulf Kristersson gång på gång har försäkrat inte skulle hända. Och det är precis det Åkesson hela tiden har önskat.

SD en del av projektet

Jimmy Åkesson är inte längre den outtalade förutsättningen för att han ska få flytta in i Sagerska palatset. Sverigedemokraterna har blivit en del av projektet. Man samarbetar, kompromissar och förhandlar. Nästa steg kan bara vara ett regera tillsammans.

Åkessons dröm om att bli justitieminister kom plötsligt mycket närmare.
Den fråga som kommer att sväva över svensk politik de närmaste två veckorna är om Ulf Kristersson och Ebba Busch tänker dyka upp på scenen när Sverigedemokraterna har sina landsdagar i Karlstad om knappt två veckor.
På ett sätt vore det faktiskt befriande.

Två alternativ

I valet om ett knappt år kommer svenska väljare förhoppningsvis att ha två alternativ. Om de närmaste dagarnas samtal mellan Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar inte kapsejsar ser vi konturerna av ett progressivt block med Centern, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
Politiken kan inte bli så radikalt som många önskar, men den skulle vara anständig.

Mot det kommer det att stå en allians byggd på viljan att sänka skatter, stänga gränser och att släppa ut mer klimatgaser. Och på svikna löften.


Har Sverige fått ett nytt politiskt landskap med ett konservativt block? Och betyder det att Jimmie Åkesson kan räkna med att åka statsrådsbil till hösten?

Diskutera det politiska läget med Ingvar Persson. I dag börjar chatten först klockan 11.00, men det går bra att skriva inlägg redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Grattis "Magda" till en omöjlig uppgift

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Ulf Kristersson

Ebba Busch

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Jimmie Åkesson