Mejla

Jonna Sima

Hatsajt vill tysta Linas Matkasse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Linas Matkasse vill inte annonsera på Samhällsnytt, före detta Avpixlat.
Linas Matkasse vill inte annonsera på Samhällsnytt, före detta Avpixlat.

LEDARE

Linas Matkasse levererar matvaror och recept till tusentals hushåll varje vecka. En oförarglig verksamhet kan tyckas. Men i veckan har företaget blivit måltavla för en aggressiv nätstorm.

Orsaken är att Linas Matkasse tagit avstånd från att deras annonser har publicerats på hatsajten Samhällsnytt, före detta Avpixlat, som den petade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) ligger bakom.

Samhällsnytt rasar

Det var det globala twitterkontot Sleeping Giants, som uppmärksammar företag på att deras Google-annonser hamnar på högerextrema sajter, som informerade matkasseleverantören om att deras annonser dyker upp på Samhällsnytt.
"Detta är givetvis ingenting vi står bakom och vi har sett till att exkludera denna placement framöver.", meddelade Linas Matkasse.
Det var ett beslut som Samhällsnytt inte stillatigande tänkte acceptera.
"Kritikstorm mot Linas Matkasse efter att företaget blockerar sina annonser på Samhällsnytt", lyder rubriken. I artikeln intervjuas, av oklar anledning, en frilansjournalist verksam på en annan högerextrem sajt som tycker Linas Matkasse sysslar med "krigföring mot fria medier".
Artikeln är författad av Egor Putilov.

Svårt med yttrandefrihet

Känns namnet igen? Redan 2016 avslöjade Aftonbladet att det är en pseudonym på en rysk man som verkat i Sverige under flera falska identiteter. Samma år fick han lämna sitt jobb på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen.

Egor Putilov.

En av de första att sprida Egor Putilovs artikel var bland andra Kent Ekeroth. Hatsvansen hängde på och vevade om inskränkt yttrandefrihet. I stormens öga stod Linas Matkasse och svarade att de inte har någon politisk inriktning, men tycker yttrandefrihet och mångfald är bra.

Tänk vad svårt det kan vara med demokrati och marknadsekonomi. Det handlar inte om att strypa debatten utan om rätten att bestämma vilka sammanhang man vill synas i.
Samhällsnytt skulle behöva en grundkurs i samhällskunskap.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Linas matkasse

Kent Ekeroth

Yttrandefrihet

Marknadsekonomi

Samhällsnytt (f.d. Avpixlat)