Publicerad 2025-06-07 06.00

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Oppositionspolitikern Péter Magyar är på frammarsch – och stödet för honom bara växer.
BUDAPEST På ytan är Budapest som vilken centraleuropeisk huvudstad som helst. Om man vrider tillbaka klockan ett par år. Den tudelade staden som sträcker sig längs floden Donau är vacker men påtagligt sliten.
Viktor Orbán har suttit som premiärminister i femton år. Under den tiden har Ungern blivit allt mer slutet och demokratin har avlövats. När grannlandet Rumänien gick om i ekonomisk tillväxt för två år sedan sved det ordentligt för den ungerska självbilden.
Autokratisk nationalism, som Orbáns parti Fidesz bedriver, är inte bara skadligt för demokratin. Den har också gjort ungrarna fattigare. Medianlönen är 13 000 kronor i månaden.
Men det märks inte vid Budaslottet, som är del av UNESCO:s världsarvslista. En torsdag i början av juni kryllar det av turister. Jag kommer lagom till vaktavlösningen utanför presidentpalatset. Det är en välkordinerad liten militär uppvisning som måste vara plågsam för de unga män som utför den i det 30-gradiga solgasset.
Intill ligger Karmeliterklostret där premiärministern har sitt kontor.
Någon skymt av Orbán själv får jag inte. Men röda mattan är utrullad framför entrén och biffiga vakter står på tå.
I april nästa år ska det hållas parlamentsval i Ungern. Viktor Orbán har på många sätt riggat systemet så att han ska bli återvald för ännu en mandatperiod. Valkretsar har ritats om till Fidesz fördel. Regler har införts som kraftigt begränsar oppositionens möjligheter att sätta upp valaffischer och bedriva partireklam i radio och tv.
Regeringskontrollerade medier dominerar nyhetsflödet vilket gör det svårt för kritiska röster att höras. Den ungerska oppositionen har heller inte lyckats samla sig för att gemensamt försöka utmana Viktor Orbán.
Eller ”diktatorn” som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens företrädare, Jean-Claude Juncker, kallat den ungerske premiärministern.
Sedan Trump blev återvald förra hösten har Orbán vädrat morgonluft. Han har ännu tydligare gått på kollisionskurs med EU, både i retoriken och i lagstiftningen. Kriget i Ukraina används som förevändning för att driva igenom politik som begränsar yttrandefriheten och ökar övervakningen.
Regeringen har infört lagar som ger den ökade befogenheter att agera snabbt och utan parlamentets godkännande. Rättigheter för hbtqi-personer har kraftigt begränsats och asylrätten är i princip avskaffad.
Kritiken från EU har varit massiv.
Kanske var det tack vare att EU satte ned foten som den så kallade ”transparenslagen” stoppades i veckan. Den påminde till utformningen om Putins Ryssland.
Alla organisationer, medier och privatpersoner som tar emot ekonomiskt stöd från utlandet – inklusive från EU – skulle tvingas att registrera sig som "utlandsfinansierad enhet”.
Orbáns egen regering verkar däremot inte ha några problem med att Ungern är ett nettomottagnade land. Det betyder att de får mer än de betalar till EU.
Nu har beslutet kring ”transparenslagen” skjutits fram till hösten. Klubbas den igenom stryps syret för Orbáns kritiker ytterligare.
Men när natten är som mörkast lyser stjärnorna som klarast, som Kamala Harris sa i sitt tal då hon erkände sig besegrad av Trump.
Det senaste året har Péter Magyars stjärna stigit i ungersk politik. Han var tidigare engagerad i Fidesz och företrädde till och med partiet i EU-parlamentet. Han har också varit gift med politikern Judith Varga, som suttit som justitieminister i en Orbán-regering.
På kort tid har Magyar fått tiotusentals att sluta upp bakom hans parti Tisza. I skrivande stund är han ute på något som kallas ”enmiljonstegsmarschen”. Sammanlagt ska han vandra 30 mil för att möta väljare i stad och landsbygd.
– Bara det att han går är så smart. Orbán och hans kompisar fotas ofta när de åker i lyxiga bilar och helikopter. Här är en politiker som faktiskt vill möta människor i ögonhöjd.
Det säger författaren och debattören Zsófia Bán när jag träffar henne på ett kafé intill en gata som uppkallats efter Raoul Wallenberg. Under andra världskriget räddade den svenske diplomaten uppskattningsvis över 100 000 ungerska judar i Budapest från säker död under Förintelsen.
Zsófia Bán blev uppmärksammad när hennes barnbok ”Tuffa ugglan i klass 3A” hamnade i skottgluggen för ungerska högerextremister. De reagerade mot att ett barn i boken hade två mammor. Idag måste barnboken vara inplastad när den säljs i bokaffären.
Hon berättar över ett glas svalkande apelsinlemonad att det inte bara är fördomar och censur som är problemet. Det fria kulturlivet får heller inga statliga pengar. Istället möts ungrarna av Orbáns massiva propaganda.
– Magyar har därför gett mycket hopp till människor, även till dem som blivit helt apatiska under Orbáns regim när det gäller politik, säger Zsófia Bán.
Kanske blir han den som till slut får Orbán på fall, hoppas hon. I aktuella opinionsmätningar leder Magyars parti Tisza med nio procentenheter före Fidesz.
– Han gör inget hemligt av att han är konservativ, vilket förstås många som tidigare röstat på oppositionen inte är. Den stora debatt som pågått sedan Magyar kom in i bilden är att även om han inte är "vår" kandidat, står han för många av våra värderingar och uttrycker dem. Därför bör vi bör rösta på honom ändå, säger Zsófia Bán.
Péter Magyars främsta budskap är att stoppa hatretoriken och ena landet. Han är för EU och stöd till Ukraina. Han har också lyckades vrida den ungerska flaggan ur händerna på Fidesz.
Att hans efternamn betyder just ”ungrare” saknar inte symbolvärde.
– Magyar tar tillbaka dessa symboler och Fidesz står maktlösa inför det, säger Zsófia Bán.
Om den 44-årige Magyar kommer vandra ända in i mål är osäkert. Lyckas han kanske Ungern äntligen går i takt med övriga EU igen.