Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Detta är en kris – inte en valrörelse

Media har fel när Tegnell målas upp som tvärsäker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu lättas reserestriktionerna i Sverige, men än är coronakrisen inte över och medias rubriker blir allt mer sensationslystna.
Nu lättas reserestriktionerna i Sverige, men än är coronakrisen inte över och medias rubriker blir allt mer sensationslystna.

LEDARE

"Tegnell erkänner!", "Tegnell slår tillbaka!".

Medieforskningen har länge pekat på att journalistiken är som bäst när den skildrar snabbare och enklare skeenden, men långt mycket sämre när längre tidsspann och komplicerade händelseförlopp ska följas och förklaras.

Sensation driver mycket läsning, så även på denna tidning. Men detta är en kris. Inte en film eller en valrörelse där konfliktlinjerna är tydliga och huvudkaraktärerna tvärsäkra. Vi gör hela samhället en otjänst om vi försöker tvinga in våra expertmyndigheter med talespersoner i roller de faktiskt aldrig haft.

Är det någon som varit prövande och osäker från krisens första dag så är det Folkhälsomyndigheten. I stället för "Tegnell erkänner!" vore "Tegnell säger att det är för tidigt att säga" en mer sanningsenlig rubrik. Inte heller är den osäkerheten ett tecken på att man klappar sig själv om ryggen, det betyder snarare exakt vad som sägs: Man vet inte, och visst kan det visa sig att man har fel.

Oproffsigt att rista sanningen i sten

Under onsdagen kom beskedet om sommarresor inom landet med samma budskap vi kunnat höra hela våren, om vi velat lyssna: Vi gör detta nu, men om läget förändras kan också rekommendationen ändras.

Debattklimatet vi vant oss vid har skapat en enorm kulturkrock mellan nyhetsmedia, sociala medier och vetenskapsmannen, som rent av vore oprofessionell om hen ristade in sanningar i sten.

De senaste veckorna är det som att halva debattsverige glömt bort att vi kämpar mot ett nytt virus där vi för bara fyra månader sedan inte ens kommit överens om vad det skulle kallas.

Osäkerheten gör inte Tegnell till Tengil

Trots alla tvivel är Folkhälsomyndigheten, då som nu, bäst lämpad att leda landet genom krisen. I ett uselt kunskapsläge sitter myndigheten på bäst information om både viruset och regionernas, kommunernas och statens kapacitet, möjligheter samt verktyg.

Även om 22 forskare i teorin skulle ha rätt finns det inget magiskt tänkande som på dagen den 1 mars hade öppnat testkapacitetens flaskhalsar eller löst upp regionernas förvirring.

Tegnell kommer ha fel, och Sverige kommer, liksom resten av världen, ha gjort sina misstag. Exakt vilka de är vet vi inte än, men faktumet gör inte Tegnell till Tengil eller dem som påtalar komplexiteten i situationen till statsepidemiologens dövblinda fanclub.

Nu ska smittspårning och testning göras bredare. Det är möjligt att det hade behövt komma igång tidigare. Men för landets beredskap inför nästa kris räcker det faktiskt inte att bara konstatera ett sådant faktum. Knäckfrågan är vad som låg i vägen för dem och vilka system vi måste förändra för att ha en sådan kapacitet framöver. Och vart tar vi i sådana fall resurserna ifrån? Det är sådana samtal vi behöver ha, både nu och efter krisen. I dessa diskussioner finns inte plats för sensationslystnad.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Varför är högern arg på Tegnell och Thunberg?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Medier

Sociala medier

Anders Tegnell

Forskning & vetenskap