Högerns klimatlosers hör inte hemma i EU-politiken

Illustration Paul Wallander

Den svenska högern går till EU-val på att nedvärdera Sverige. Enligt Kristdemokraterna är vi ett sånt futtigt land att det inte är någon idé att vi driver på hårdare för större utsläppsminskningar. Det lilla vi borde bidra med i stället är klimatdiplomati utanför EU, menade KD:s toppkandidat Sara Skyttedal när hon skulle välja ut sin högst prioriterade klimatåtgärd i SVT.

Vilken losermentalitet.

Nollutsläpp om 30 år

Svenskarna rankar klimatet som valets viktigaste fråga. Och det är ju just genom Bryssel och Strasbourg som Sveriges möjligheter att påverka de globala utsläppen är som störst. För att klara Parisavtalets åtaganden anser kommissionen att EU måste nå nollutsläpp 2050. Till nästa år ska en långsiktig strategi antas.

Klimatengagerade väljare måste nu bestämma sig för vilka vi ska sätta vid förhandlingsborden: vinnarskallar eller självspäkare med budskapet att ”lagom” räcker gott?

Även Centerpartiets Fredrick Federley verkar faktiskt ha smittats av KD:s inställning. Han vill distansera sig från kandidater med mer ambitiösa gröna visioner genom att kalla dem "klimatalarmister”. Nog säger det ändå en hel del om högersidans syn på uppvärmningen när dess mest profilerade miljöpolitiker inte ens vill slå larm än?

EU är världens tredje största utsläppare – det är bara USA och Kina som är värre – och kan Sverige skruva upp de gemensamma ambitionerna kommer det ge resultat. För att lyckas med det måste två saker ske: dels måste utsläppshandeln och kraven på medlemsstaterna skruvas åt, men det måste också jagas fram större ekonomiska resurser till gröna investeringar.

Skattesänkarpartierna har inga sådana förslag. De har inte råd att satsa tillräckligt på klimatet – varken i Sverige eller i EU. När medlemsländer med stora industriutsläpp oroas över att hårdare klimatkrav kommer hota jobb och välfärd i utsatta regioner så har inte högern svar. De har inte resurser att fördela för att omställningen ska bli mer rättvis.

Om fler vill byta flyget mot tåg när de reser mellan EU:s länder så har inte högern medel nog att investera i infrastruktur och utbyggda tåglinjer. Fredrick Federley pratar i stället om att privatisera Europas järnvägsmarknad.

De fattar inte

Den här eviga väntan på att marknaden – i stället för politiken – ska lösa klimatutmaningen gör att svensk borgerlighet saknar både ambitioner och självförtroende.

EU-kommissionen räknar med att det nuvarande utsläppsmålet för 2030 – en minskning med 40 procent i relation till nivåerna 1990 – kommer att överträffas.

Det finns utrymme för ytterligare skärpningar.

Det är tack vare parlamentariker och regeringsföreträdare, inte minst från Sverige, som inte ursäktat sig utan hittat resurser till nya innovativa lösningar.

Med större medel kan vi sätta högre ribbor. Låt oss skicka politiker till EU som förstår det.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.