Mejla

Anders Lindberg

”Extremhögerns politik är alltid anti-kvinnor”

Frans Timmermans vill leda EU – och göra unionen mer som Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: MAGNUS SANDBERG

LEDARE

Frans Timmermans, 58, är vice ordförande i EU-kommissionen och passande nog född i Maastricht, Nederländernas äldsta stad. Det var här den europiska unionen, EU, grundades 1992 genom det så kallade Maastrichtfördraget.

Frans Timmermans är så kallad ”spitzenkandidat” för Socialdemokraterna i Europa. Om de får flest röster, vilket inte är så sannolikt, är det tänkt att han ska bli ordförande i EU-kommissionen, alltså det uppdrag Jean-Claude Juncker har i dag.

– Om jag blir ordförande i kommissionen kommer jag att göra klimatförändringarna och hållbarhet till min viktigaste fråga. Det skulle jag personligen ta ansvar för, säger han till Aftonbladets ledarsida.

Timmermans kommer ursprungligen från det nederländska arbetarepartiet, PvdA, och ligger på många sätt väldigt nära traditionell svensk socialdemokrati.

I valet lovar han förutom krafttag mot klimatförändringarna en offensiv för jämställdhet i EU. Han vill ha lagstiftning för att reducera lönegapet mellan män och kvinnor på fem år och lovar lagstiftning för jämställda pensioner. Men det finns starka motkrafter.

– Var du än kommer inom den europeiska unionen, när du träffar på extremhögern så vill de, trots alla sina inbördes skillnader, på olika sätt alltid ta ifrån kvinnor deras rättigheter, säger han och kallar deras politik ”anti-kvinnor”.

På arbetsmarknaden vill han ”göra i hela Europa vad som redan är normalt i Sverige” och stärka fackföreningar så att vanligt folk får upp sina löner. Och han vill prioritera att bekämpa den osunda konkurrensen mellan arbetare i olika länder.

– Jag skulle vilja se att varje medlemsland har en minimilön, inte satt av staten utan som kan förhandlas av arbetsmarknadens parter och vara olika i olika sektorer. Men det måste finnas ett minimum för vad folk ska få betalt, säger han.

Svensk arbetarrörelse vill absolut inte att staten lägger sig i lönebildningen, vilket Frans Timmermans självklart är medveten om. Hans förslag bygger i stället på att golvet för lägstalönerna ska höjas i alla länder, men på olika sätt. I vissa länder kan människor tjäna så lite som 30-40 kronor i timmen, betonar han. Det går inte att leva på och det håller dessutom tillbaka lönerna även i andra EU-länder.

– Om man arbetar i en annan medlemsstat ska det vara utifrån principen om samma lön för samma jobb på samma plats, säger han.
Ett av Frans Timmermans ansvarsområden i EU-kommissionen har varit att förhindra avvecklingen av demokratin i Ungern och Polen. Det är ett arbete han vill fortsätta.

– En sak som jag lärt mig under dessa fem år att vi, alltså hela EU, tittade bort för länge när det gäller Ungern, säger han.

Men samma sak gäller inte riktigt Polen, betonar han. EU har börjat lära sig. När den nya nationalkonservativa regeringen under partiet Lag och Rättvisa valdes för tre år sedan och gav sig på landets domstolar så reagerade EU-kommissionen direkt. Och delvis har det lyckats.

– Jag är just nu i Polen på valkampanj och även regeringen, det styrande partiet som har attackerat mig stenhårt under tre år, driver nu en kampanj som är positiv till EU. Varför? frågar han retoriskt.

I takt med att EU har satt hårt mot hårt mot regeringspartiet Lag och Rättvisas inskränkningar i demokratin så har stödet bland befolkning för Bryssel ökat i stället för tvärtom. Slutsatsen som Frans Timmermans drar är att EU måste bli ännu tuffare i att hävda unionens grundläggande värderingar. Att kompromissa med demokratins fiender och tro att de ska nöja sig fungerar inte.

Men några få dagar kvar säger han att valrörelsen gått bättre än förväntat. De frågor som diskuteras, som klimatförändringar och jämställdhet är hjärtefrågor för vänstern.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.