Och vips dog det sista SD-motståndet inom L

”Antingen är ni med oss eller så får ni lämna”

Anna Starbrink (L).

Först sa de att de var garanten för att hålla SD borta från inflytande, och ingick med Jan Björklund i täten i Januariavtalet. Sedan drog Nyamko Sabuni över partiet till den konservativa sidan igen, lämnade avtalet med S, C och MP. Sist men inte minst deklarerade Johan Pehrson att ”Jimmie Åkesson kan lita på Liberalerna”.

In i det sista fanns det de som vågade bråka. Men nu verkar slutligen det sista SD-motståndet inom L ha vissnat.

Vi är knappast förvånade. Efter att Sabuni lämnat Januariavtalet hade hon inte många alternativ.

Oproblematiskt samarbete

Expressen skriver att Liberalernas riksdagsgrupp nu är överens om ett nära samarbete med Sverigedemokraterna. Till och med riksdagsledamoten Anna Starbrink, som kandiderade till riksdagen med motivation att ”slåss för sitt parti och vara tydlig med de röda linjerna mot SD”, har gett efter.

– Ett budgetsamarbete ser jag som ganska oproblematiskt. En regering kommer behöva ha en majoritet bakom sig, säger Starbrink efter valet till Expressen om samarbetet med SD.

Själv tycker hon inte att hon ändrat sig, utan bara anpassat sig till besluten som fattades på Liberalernas landsmöte förra hösten. Men landsmötet beslutade tvärt emot det Starbrink säger – där bestämde ombuden att budgetsamarbete ska ske mellan borgerliga partier, inte några ytterkantspartier.

Uppmanas följa ledaren

Anna Starbrink är inte den enda som har ändrat sig. Expressen har talat med flera av Liberalernas riksdagsledamöter, och många av dem resonerar som hon. Frågan är ”inte konfliktfylld längre”.

Den som trodde att L skulle bli garanten för ett liberalt regeringsunderlag hade fel.

Till och med den gamla partiledaren Bengt Westerberg – som röstade på C för att undvika att ge inflytande åt SD – uppmanar riksdagsledamöterna att följa partiledaren i frågan om regeringsbildningen.

De medlemmar som trots allt argumenterar emot SD-samarbetet kommer inte att få det lätt. En L-veteran säger till Expressen att dessa i princip kommer uppmanas att gå ur partiet.

– De kommer att mötas av kallt stål – ”antingen är ni med oss eller så får ni lämna”, säger den anonyma källan.

Det sista hoppet

Med sina 16 ledamöter har Liberalerna å ena sidan inte många mandats tyngd att skryta med i förhandlingar. Å andra sidan har regeringsunderlaget en så knapp majoritet att bara ett par ledamöters röster kan avgöra vad som passerar riksdagen och inte.
Bara en gnutta SD-motstånd inom partiet hade kunnat vara avgörande.

Man vågar knappt hoppas. Men kanske finns det fortfarande en liten chans till uppror inom L.

Är det några som är dåliga på att lyda order är det väl individualistiska liberaler.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.