Back to school för oppositionen

Sömnig sommar för Kristersson, Åkesson och Busch

Partiledardebatt i SVT:s Agenda. Från vänster i bild Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Ulf Kristersson.

Även om det känns länge sen nu började ju den här sommaren med en regeringskris som höll politiker och media sysselsatta dygnet runt. Sedan kom ett hoptryckt Almedalen med partiledartal sända från Stockholm och så gick den politiska sfären på semester.

Radioskugga

Extra tyst blev det från trojkan och bästisarna Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD). Visserligen har de inte helt försvunnit från sociala medier. Kristersson har rastat hunden, till och med flera gånger, Busch eldar på sin husaffär och jagar på natten, men Åkesson, ja han har checkat ut helt.

Riksdagen öppnar först i september, men nu är det dags för oppositionen att vakna upp ur sommarkoman och se sig yrvaket omkring. Med drygt ett år till valet och kyrkoval i höst är det upp till statsministerkandidaten Kristersson att bevisa sig. Efter partiledarsamtalen med talmannen i juni blev det platt fall. Kristersson fick bita i det sura äpplet och inse att hans regeringsalternativ inte har tillräckligt stöd. Vad är det som säger att han klarar av det i september 2022?

Slipa knivarna

Trojkans låtsaskompis Nyamko Sabuni (L) försöker hålla liv i sitt lilla parti och har med stor ansträngning klämt ur sig nya politiska förslag på regelbundna pressträffar i sommar. Ett sista försök att samla ihop spillrorna efter en sårig intern debatt om L:s framtida vägval. Men kan det vara så att den socialliberala falangen har ägnat ledigheten åt att slipa knivarna i lönndom?

Ska L överhuvudtaget överleva som parti och stanna kvar i riksdagen måste något radikalt hända. I den senaste opinionsmätningen fick de bara 2,3 procent i väljarstöd. Precis vid den här tiden 2017 insåg Anna Kinberg Batra (M) att hon saknade internt stöd och valde därför att avgå.

Ingen sitter säkert

Sabuni bör inse faktum och göra samma sak. Då brinner det i knutarna om en ny partiledare ska få tid att väljas, bli känd för väljarna och lägga fram sin politik. Gärna då en sådan som bryter L:s nuvarande självdestruktiva väg och håller SD:s tassar borta från makten. L planerar landsmöte i november, men en extrastämma kan alltid trollas fram med kort varsel.

Vad som är helt säkert är iallafall att ingen sitter säkert, se bara på den segervissa Amalia Rud Pedersen som förlorade med två röster när SSU nyligen valde ny ordförande. Spelet om Sveriges framtid kan börja.


Snart återvänder oppositionen efter ledigheten och det har varit väldigt tyst från dem i sommar. Kristerssons regeringsalternativ höll inte för en omröstning i juni, frågan är om det gör det i valet 2022?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Joanna Abrahamsson
    13 aug 2021

    Tack för alla frågor, det märks att politiken nu är back to school. Inte minst med V:s debattartikel i DN idag om krav inför höstbudgeten. Och snart kommer partiledarnas sommartal. Trevlig helg!

  • 13 aug 2021

    L har inte tappat något i opinionsmätningar sen Sabuni tillträdde, tappet kom när de bytte sida efter val 2018.

    Att då tro att det skulle bli en ökning av att svänga ännu en gång verkar...misstänksamt?

    Bulten

    Hej Bulten, jag tror att L vinner på att bryta sitt vägval och byta partiledare. Det skulle kunna få tillbaka en del av deras medlemmar och väljare. Men då är det bråttom. Valåret är igång.

    Joanna Abrahamsson
  • 13 aug 2021

    Ska bli en intressant höst. Högerns flyktingpolitik fick en rejäl törn i och med Afghanistan, kommer folk att se igenom dubbelmoralen? Och hur påverkar IPCC:s rapport prioriteringen i politiken?

    Lars Lundström

    Hej Lars, ja, hösten blir minst sagt spännande politiskt. Och hela valåret fram till valdagen. IPCC:s rapport sätter klimatet på agendan igen och här måste partierna ta det på allvar. En chans för MP att öka sitt förtroende.

    Joanna Abrahamsson
  • 13 aug 2021

    Jag är intresserad av politik (oavsett parti faktiskt) och ekonomi. Skulle vilja laborera med en egen budget, vart kan man lära sig mer om alla siffror som behövs?

    PelleW

    Hej PelleW, roligt att du är intresserad av politik. Regeringens budgetar finns på regeringen.se och där kan du se vilka poster som funnits tidigare och hur fördelningen sett ut. Kör hårt!

    Joanna Abrahamsson
  • 13 aug 2021

    Vilken soppa det kan bli om Mp, KD och L åker ur riksdagen efter nästa val.

    John

    Hej John, ja, det kan bli riktigt rörigt. Och för ett parti som åker ut riksdagen väntar en lång tids uppförsbacke om man ens orkar mobilisera för att försöka komma in i riksdagen igen i valet efter det.

    Joanna Abrahamsson

Följ ämnen