Trollen firar efter Musks twitterköp

Vår yttrandefrihet vilar i miljardärernas händer

Publicerad 2022-04-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elon Musk har köpt Twitter för 44 miljarder dollar.

Nu är det klart. Världens rikaste man, Elon Musk, köper Twitter.

Enligt Musk själv handlar köpet om att skydda yttrandefriheten. Han gör det inte för ekonomisk vinning utan för att han verkligen, verkligen bryr sig om yttrandefrihet. För att skydda den var han villig att betala 44 miljarder dollar.

Vill ha slappare innehållsmoderering

Han har tidigare uttryckt sitt ogillande över det som han ser som Twitters censur.

Enligt det sociala mediets nuvarande regler kan vissa inlägg – exempelvis inlägg som sprider desinformation om covid-19 – markeras som felaktiga eller vilseledande. Sajten har också stängt av vissa användare som hyllar eller uppviglar till våld. Det främsta exemplet är hemsidans avstängning av USA:s tidigare president Donald Trump. Han blev avstängd efter att ha glorifierat våld i samband med stormningen av Kapitoleum. I efterhand har stormningen beskrivits som ett försök till statskupp.

Tesla-grundaren efterfrågar en mer avslappnad inställning till innehållsmoderering. Alla ska få höras, ingen ska censureras eller stängas av.

Han har också sagt att han vill “besegra” botarna, och verifiera alla riktiga människor som använder plattformen.

Vittnar om naivitet

Önskan om slappare innehållsmoderering vittnar om en naiv inställning till de problem som gett upphov till Twitters nuvarande regler. Det var inte för att trycka till Trump som Twitter uteslöt honom från sajten, utan för att den amerikanske presidenten uppmuntrade till våld som riktades mot USA:s demokrati.

Musk kanske har glömt att det inte bara är ryska botar som sprider falsk information och uppviglar till våld, utan även verkliga människor av kött och blod.

Oavsett vad man tycker om Elon Musks föreslagna ändringar belyser hans köp av Twitter en maktkoncentration som borde oroa oss alla.

Miljardärer kontrollerar mediekanaler

Världens rikaste man kontrollerar nu en av våra största medieplattformar. Och han är inte ensam om att vilja ta kontroll över våra kommunikationskanaler.

Enligt Forbes lista är Amazon-grundaren Jeff Bezos världens andra rikaste man. Han äger Washington Post, en av USA:s största tidningar. Nummer fyra på listan, Bill Gates, startade Microsoft som äger LinkedIn. Nummer 8 och 10 på listan äger Google. Michael Bloomberg på plats 13 äger medieimperiet med samma namn. Mark Zuckerberg, som för tillfället kvalar in på 19:e plats, äger Facebook och Instagram.

Vår yttrandefrihet vilar i dessa miljardärers händer.

Den som bryr sig om yttrandefrihet måste också bry sig om maktdelning. Dessa män har tillsammans möjligheten att kontrollera vad vi säger och hur.

Och den som inte är fullständigt blåögd kanske tvivlar på att Elon Musk drivs av sitt hjärtas godhet. Köpet av Twitter handlar förstås inte om att säkra yttrandefriheten, utan om att kontrollera megafonen.