Mejla

Jonna Sima

Ebba Busch talar mer om våld än om Jesus

Leder det politiska samtalet rakt ned i helvetet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch leder ett kristdemokratiskt parti men är den partiledare som tillsammans med Jimmie Åkesson tänjer mest på gränserna för vad som får sägas.
Ebba Busch leder ett kristdemokratiskt parti men är den partiledare som tillsammans med Jimmie Åkesson tänjer mest på gränserna för vad som får sägas.

Ebba Busch är sedan sju år partiledare för Kristdemokraterna. Ändå är det förbluffande sällan man hör henne citera ur Bibeln eller tala om kristna värderingar. Istället har hon fokuserat på att ge Jimmie Åkesson en match om vem som tar ut svängarna mest i svensk politik.

Säger Åkesson att regeringen begått en massaker på svenska folket under pandemin vill KD-ledaren inte vara mesigare. Medan hon själv gick ut och festade anklagade hon regeringen för att låta smittan spridas på äldreboenden "med berått mod". Det vill säga kallblodigt, med avsikt.

Orimlig fråga

I helgen skapade hon stor uppståndelse genom att i Ekots Lördagsintervju undra varför inte polisen "sköt skarpt" mot de som protesterade mot högerextremisten Rasmus Paludans islamhat i påskas.

"Den stora frågan är: Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?", sa hon i radion.

I en rimlig värld skulle den stora frågan givetvis ha varit varför några över huvud taget blev skadade under kravallerna. Och vad samhället bör göra för att förhindra att det någonsin sker igen.

Ebba Buschs inlägg var inte något illa genomtänkt som slank ut i stunden. Hon berättade efteråt att det var noga planerat.

Leder till mer våld

"Ett oerhört uttalande som inte hör hemma i en rättsstat", var Polisförbundets reaktion. Polisforskare påpekade att all forskning visar att poliser som skjuter in i folkmassor bara leder till mer våld och osäkerhet.

Justitieminister Morgan Johansson undrade om Ebba Busch är riktigt klok.

Dessvärre är hennes iskalla kommentarer en uttänkt strategi. Hon flyttar ideligen fram gränserna för vad som kan sägas och göras i svensk offentlighet.

Skriver Ebba Busch på ett strafföreläggande och erkänner grovt förtal skakar hon av sig det som ett skit samma. Men bråkmakare ska det skjutas skarpt på.

Ebba Buschs dubbla måttstockar är ett återkommande mönster. Det blev pinsamt tydligt när hon föreslagit litterär kanon i skolan men själv inte kunde namnet på en enda författare bakom några av våra största klassiker.

Frågan är om hon ens känner till Jesus bergspredikan i Matteusevangeliet. Där uppmanar han folket att inte slå tillbaka utan vända andra kinden till.

Ebba Busch borde fokusera mer på Jesus än på våld och populism. Som det är nu leder hon det politiska samtalet rakt ned i helvetet.

Jonna Sima chattade tidigare med läsarna, du kan läsa frågor och svar här:

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för i dag, debatten om debattklimatet lär fortgå under valåret. Ha en fortsatt fin dag på er, Jonna.

 • Jonna Sima

  Åh, kan du inte ens försöka vara lite mer originell? Det där argumentet har man hört så många gånger. Det är inte en rimlig liknelse. Sverige är ett måhända rätt sekulariserat land men ett kristet majoritetssamhälle. Det är skillnad på vem som bränner vad och var.

  Du skulle nog bli lite småirriterad om muslimer höll på och brände biblar i ditt bostadsområde. Och muslimer är en minoritetsgrupp, vilket gör att känslan av utsatthet kan förstärkas om man blir utsatt för kränkningar, som när en kristen man med en islamhatisk agenda bränner koranen.

  Kan vi inte bara försöka förstå varandras situation lite mer? Då skulle vi få en bättre värld, tror jag.

 • Om jag skulle ställa mig och elda upp en bibel och en koran i centrala Stockholm nästa vecka är jag nog beredd att garantera att det inte är de kristna som kommer stå och kasta sten...

  Andreas
 • Jonna Sima

  Tycker du? Jag tycker snarare det har rapporterats oerhört mycket om att polisernas situation och svåra skador efter upploppen. De var framför allt oförberedda på reaktionerna pga dåligt ledarskap – och de hade alldeles för få kollegor med sig.

  Jag tycker de flesta är överens om att polisen gjorde heroiska insatser vid upploppen. Men att eskalera våldet med vapen och gummikulor kan inte vara lösningen om något liknande inträffar framgent.

  Efter Ådalen 1931 borde vi ha lärt oss bättre.

 • Det tycks viktigare vad en partiledare säger retoriskt än att våld mot poliser förekommer.

  Per
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.