Man får inte längre vara snäll i Sverige

Bamse tycker att man ska vara snäll mot de stygga

Den som är stor och stark måste också vara snäll.

Jag orkar inte läsa en enda text till om kulturkriget. Än mindre skriva en själv. När Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson går loss gömmer jag mig helst under skrivbordet på redaktionen.

Gång på gång förväntas vi förhålla oss till en politik som handlar om tuffa tag, straff och att folk ska skärpa sig. När blev det omodernt att vara snäll?
All politik börjar i en människosyn. Just nu är uppfattningen som ligger till grund för den svenska politiska diskussionen att folk är egoistiska och lata. Vi som trodde på människors goda vilja, förbättringsförmåga och ärlighet har förlorat. Snällismen är passé.

Ta till exempel Moderaternas nya förslag att begränsa rätten till tolk i möten med myndigheter för de som fått uppehållstillstånd. Man utgår från att nyanlända inte vill lära sig svenska. De som av någon anledning försöker men misslyckas, ska motiveras av att bli straffade.

Det har inget med verkligheten att göra. De som möter människorna Kristersson pratar om vet att hans bild av dem inte stämmer. Förra veckan (10 juli 2019) skrev en grupp socialarbetare och forskare på Svenska Dagbladets debattsida. De känner både nyanlända ungdomar som läst in alla skolämnen på rekordfart, och föräldrar som misslyckats med SFI-läxan för att de prioriterat jobb, sina barn, eller kontakter med släktingar i flyktinglägren. Gemensamt för alla har varit att de gjort sitt bästa.


Den allmänt accepterade människosynen sätter också gränser för vad man får tycka om man vill bli tagen på allvar. Åsikter som utgår från en snällare världsbild går inte hem just nu. Skriver man sådant så stämplas man som naiv och korkad. Men jag tycker det är dags att banka in den snälla politikens idéer i folkmedvetandet igen.

Jag vill till exempel att det ska bli enklare att gå på bidrag. Det är viktigare att ge folk värdiga liv än att slå ner mot fuskare. Det är kanske inte heller självklart att det ska gå att utvisa folk som begått brott i Sverige. Straff ska handla om rehabilitering, inte hämnd.

Och så tycker jag inte att skolan ska vara så svår som den är i dag. Alldeles för många går ut högstadiet utan gymnasiebehörighet. Tankesmedjan Tiden mötte en hatvåg när de föreslog att man skulle ta bort betyget underkänt i grundskolan. Att det skulle kunna leda till mindre stress och högre kunskapsnivåer är inte ens politiskt intressant att diskutera i dag.

Hårda tag är ingen magisk kur. En klok björn i blå luva sa en gång att “man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare."

Den människosynen kan jag skriva under på.