Mejla

Ingvar Persson

En ny flyktingvåg skulle skapa kaos

Krisen i Syrien skapar ett enormt lidande

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: WENNMAN MAGNUS/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medan världens nyhetsredaktioner har ögonen på coronavirusets framfart dödades i går 33 turkiska soldater av ett flyganfall i den syriska Idlibprovinsen. Det kan vara upptakten till en internationell kris med oöverblickbara konsekvenser.

Idlibprovinsen i norra Syrien är i dag centrum för kriget. Sedan 2017 finns turkiska trupper i provinsen. Den har blivit ett det sista fästet för motståndsgrupper mot regimen i Damaskus, bland annat hårdföra jihadister. Men provinsen är också den plats dit hundratusentals civila flytt.

En rapport från FN för någon vecka sedan konstaterar att regeringens offensiv redan tvingat 700 000 människor att fly. Hälften är barn. Och det var alltså innan den senaste upptrappningen.

Det finns ett avtal om eld upphör från 2018 som båda sidor anklagar varandra för att bryta. Den syriska regimen driver i dag en offensiv mot det man kallar terrorister.

Soldater öga mot öga

På regimens sida finns i dag både ryska och iranska trupper. I Idlib står de inte bara öga mot öga med rebeller, utan också med soldater från Natolandet Turkiet.

En upptrappning av striderna kan mycket snabbt dra in stora delar av världen. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har fördömt gårdagens flygattack och en talesman för det amerikanska utrikesdepartementet har försäkrat att USA står bakom Turkiet.

Det ryska försvarsdepartementet menar för sin del att de turkiska soldaterna dödades medan de uppträdde sida vid sida med "terrorister". Ryssarna lär nu sända stridsfartyg till östra Medelhavet.

Civila mitt i striderna

Och mitt i striderna finns alltså miljoner civila.

President Erdogan hotar inte bara med attacker mot syriska regeringstrupper. Den turkiska regeringen antyder dessutom återigen att gränsen mot EU kan öppnas för de miljoner syriska flyktingar som redan finns i landet. Ett cyniskt spel med människors liv som insats.

Effekterna av en flyktingkris mitt i oron för coronaviruset kan vi bara föreställa oss. Det skulle kunna utlösa scener vi knappast kan tänka oss.

FN:s generalsekreterare Antóneo Guterres är "djupt bekymrad" och uppmanar parterna till en omedelbar vapenvila. Dessvärre är det inte mycket som talar för att någon i Ankara eller Damaskus kommer att lyssna.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.