Mejla

Lina Stenberg

Ingen sexism i mello, tack

Har SVT missat Metoo?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Varför diskvalificerades Thorsten Flinck men inte Mustasch från Melodifestivalen?
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Varför diskvalificerades Thorsten Flinck men inte Mustasch från Melodifestivalen?

LEDARE

I kväll är det dags för den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Och som vanligt går snacket varmt om artisterna.

Men det är inte Charlotte Perrellis comeback i den glittriga schlagervärlden det pratas om. Det är en mycket mörkare historia som hamnat i rampljuset.

Snacket handlar om det svenska rockbandet Mustasch, om hur lämpligt det är att de medverkar.

I veckan berättade Aftonbladet om bandets minst sagt grisiga kvinnosyn, något som fått många reaktioner. För ett par år sedan dömdes Ralf Gyllenhammar för sexuellt ofredande när han under en filminspelning tryckte in en ölflaska mellan en kvinnas bröst. Det blev dagsböter som han betalade.

Grisig kvinnosyn

Men historien slutade inte där. Bandet tryckte nämligen upp t-shirts med bild på ölflaska och bröst och sålde som sin merchandise.

Osmakligt? Ja minst sagt.

Men grisiga rockband finns det många av, kan man invända.

Men nu handlar det om Melodifestivalen, ett tv-program med rekordstora tittarsiffror där barn är en huvudsaklig målgrupp. Dessutom lever vi i en tid strax efter Metoo, något SVT inte kan ha missat. Det var bara tre år sedan samhället slöt upp bakom uppropen mot sexuella trakasserier.

Och SVT som hela folkets tv har ett särskilt ansvar här.

Kritiken har under veckan strömmat in till SVT och artistkollegor har tagit avstånd från bandets kvinnosyn. En som reagerat högljutt är rockstjärnan Scarlett. ”Har du en plattform att höras på så använd den till att göra nytta och sluta vara ett fucking svin”, skriver hon på Facebook.

Rockbandet Lillasyster som också medverkar i årets Mello gör enligt Scarlett just så. På konserter uppmanar de män att skärpa sig och sluta skicka dickpicks.

Det är SVT:s ansvar

Och visst kan man tycka att fler bör ta ansvar. Att musikbranschen liksom andra branscher borde rensa upp i sin sexistiska unkenhet och visa att de lever på 2020-talet.

Men främst är det SVT som har ansvaret här. De som säger sig ha nolltolerans mot sexism.

Förra året diskades Thorsten Flinck då han stod inför ett åtal. Hur resonemanget gått i år är svårt att förstå.

För Mustaschs uttalande att de ångrar tröjan kan inte räcka. Med bandets oacceptabla övertramp bör en diskvalificering vara given.

Sexuella trakasserier måste sluta ursäktas, i såväl musik som i övriga samhället. Sexismen har inget i familje-tv att göra.

Av: Lina Stenberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.