Sluta gömma er bakom Sverigedemokraterna

Eva Landahl, chef för samhällsprogrammen på SVT.

16 oktober 2012

Medier

”Enligt en granskning av SR nekas ­zigenare att hyra bil vid flera bensinmackar runt om landet. Det kanske finns en anledning till att de diskrimineras?”

Denna öppet rasistiska åsikt framfördes nyligen av SD:s partisekretare Björn Söder. I söndags fick han försvara sig

i SVT:s ”Agenda”:

”Jag påstår inte att det är bra att de diskrimineras. Men jag ställer en enkel fråga, till journalisterna i första hand”, sade Söder.

En klassisk fälla

Sverigedemokraterna är bra på det där med ”enkla frågor” som egentligen är något helt annat, nämligen främlingsfientliga påståenden. Det är varianter på den klassiska fällan: ”Har du slutat slå din fru?” som gör att den som får frågan framstår som en hustrumisshandlare oavsett hur svaret blir.

Just nu håller SD:s ”enkla frågor” på att tippa hela samhällsdebatten. 

I december förra året inledde Aktuellt sin sändning med frågeställningen ”Har invandringen gått för långt?” på bästa sändningstid.

Förra söndagen ställde SVT:s ­”Agenda” frågan: ”Hur mycket invandring tål ­Sverige” i sin stora partiledardebatt.

Det sker en snabb förskjutning nu.

Som journalisten Anna-Lena Lodenius skrev i en kritisk artikel är ”Agendas” fråga inte alls öppen, utan en som förutsätter att invandring – och därmed ­invandrare – är en belastning.

I helgen svarade SVT på kritiken. ”Agendas” projektledare Pia Bernhardsson och Eva Landahl, som är chef för ­samhällsprogrammen på SVT och en av landets mest erfarna journalister, menade att frågeställningen är okej eftersom ”det som sägs i riksdagen också måste kunna sägas i tv.”

Det är fegt och hållningslöst.

Om öppet antisemitiska åsikter förs fram i riksdagen – ska SVT då formulera frågor om hur många judar Sverige tål? Hur många bögar, hur många romer?

Medier verkar inte i ett tomrum. ­Ledande publicister kan aldrig gömma sig bakom någon annan när de ska motivera sin journalistik. Det finns bara medvetna val, av vinklar och grepp som just den redaktionen och dess chefer tycker är viktiga och relevanta.

En femtedel av befolkningen

1 857 549 personer i Sverige är antingen födda utomlands, eller har två föräldrar som är det. Det är en femtedel av ­Sveriges befolkning. Denna grupp människor bestående av personer med olika bakgrund, har Sveriges ledande samhällsprogram nu valt att beskriva som ett problem.

I Danmark gick det snabbt. Som Lena Sundström har visat i sin bok ”Världens lyckligaste folk”, så gick värdeförskjutningen på tre år. Sedan var ”invandringsproblemet” etablerat som en av de ­viktigaste frågorna på den politiska agendan – trots att det till en början låg långt ner på väljarnas dagordning.

Att gömma sig bakom Sverigedemokraterna är inte en publicistisk hållning. Det är bara fegt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln