Mejla

Jonna Sima

Hummereliten tror rikedom är genetisk

Årets första hummer såld för 83 000 kronor kilot

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets första hummer såldes i måndags på västkusten.
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Årets första hummer såldes i måndags på västkusten.

LEDARE

I går såldes de två första hummerexemplaren i den årliga hummerauktionen på västkusten. Priset för det svarta västkustguldet? 83 000 kronor kilot.

– Men det är det värt, sa köparen till TT.
Köparen är inte ensam om att kunna lägga den typen av summor på färsk hummer. Tvärtom. Prisutvecklingen på den traditionsenliga hummerauktionen har varit dramatisk. 2008 kostade höstens första hummer 1 170 kronor kilot. Anledningen till prisrallyt är dels att det varit ont om humrar under några år, men framför allt har efterfrågan ökat. Kort sagt: folk med den här typen av pengar har blivit fler.

Näst flest miljardärer

Sverige är ett av de OECD-länder där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest under de senaste decennierna. Framför allt är det de rikaste som har dragit ifrån.

Cheferna för de stora företagen tjänar i genomsnitt tjugo gånger så mycket som en industriarbetare. I början av 1980-talet var snittinkomsten för den ekonomiska eliten bara nio gånger högre än en industriarbetarlön. Numera blir vi dessutom bara slagna av Schweiz i antalet miljardärer per invånare.
Vad gör det med ett samhälle när förutsättningar skiljer sig stort mellan medborgarna?
Det är bara att lyssna på Svenskt Näringslivs tidigare ordförande Leif Östling för att få reda på det. Han fick tidigare i år avgå från sin post efter "vad fan får jag för pengarna?"-fadäsen i SVT där han berättade varför han placerat pengar i skatteparadis.

Östling hänvisar till Darwin

Nu har Östling i en intervju med Expressen förklarat den ekonomiska ojämlikheten med Darwins teorier och menar att de rika har sitt välstånd "nedärvt i vår biologi."

Det är direkt stötande att personer som Leif Östling kan köpa hummer för 80 000 kronor kilot och känna sig som högstående supermänniskor bara på grund av sina förmögenheter. I själva verket borde de beskattas hårdare så vanligt folk i alla fall har råd med en kräftskiva.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN