Tanken på korruption urholkar demokratin

Sverige behöver riktiga regler

Vi har sett det förut. Tidigare politiker eller politiska tjänstemän som dyker upp som välbetalda påtryckare. Statssekreterare och ministrar i försvarsindustrin, landstingsråd hos privata vårdbolag och finansministrar på banker.

Nu kan Aftonbladet berätta om politiska före detta topptjänstemän som sköter it-jättarnas kontakter i det svenska samhället. "Valda och icke valda beslutsfattare", som Sara Övreby säger till Aftonbladet. Hon är lobbychef på Google.

Tidigare arbetade hon som pressekreterare åt den moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Har bidragit med fler

Regeringskansliet har bidragit med fler till it-jättarnas lobbykontor. Chefen för Facebooks avdelning för "Public Policy" i norden och företaget chef för policy i Bryssel är andra exempel. Moderata tidigare topptjänstemän som nu får betalt för att påverka politiska beslut.

Som Aftonbladets granskning visar tycks de ha gjort ett bra jobb. Svenska skattebetalare har varit generösa mot de globala it-jättarna. Bara Facebooks serverhallar i Luleå åtföljdes av ett etableringsstöd på 140 miljoner.

Samma argument

Före detta politiker och politiskas tjänstemän måste kunna försörja sig. Argumentet återkommer varje gång svängdörrarna mellan näringsliv och politiken diskuteras.

Det är sant, men låt oss inte inbilla oss att toppolitikerna får sina uppdrag för sitt milda sätt eller för sin unika skicklighet. De får jobbet därför att deras kontakter från tiden i politiken ska öka bolagens vinster.

Vi ska inte heller tro att beslutsfattare är oberörda av tanken på ett välbetalt arbete efter dagens karriär, eller att det inte kan påverka deras beslut.

Blotta misstanken om korruption undergräver förtroendet för demokratin.

Vi har skrivit det förut, och vi lär få skriva det igen. Sverige behöver ett riktigt regelverk för lobbyism.