Sojamännen är framtiden

Machomannens sista tid är äntligen här

Sedan länge är ”soy boy” eller på svenska ”sojapojke” ett skällsord i högerextrema och konservativa kretsar.

Sojapojken är den patriarkala mansrollens antites. Han är inte aggressiv, han är ofta feminist, han är dessutom ointresserad av traditionellt manligt kodade fritidssysslor.

Uttrycket härstammar från en populär teori i högerextrema kretsar om att sojamjölk innehåller östrogen och därför gör män feminina och påverkar fertiliteten negativt. Vad det hela handlar om är dock att machomannen, vars främsta förespråkare är just högerextremister, är på utdöende.

Patriarkatets giftiga machomaskulinitet har inte gett oss så mycket mer än skjutningar, pojkar som underpresterar i skolan, en könsuppdelad arbetsmarknad, män som diskriminerar kvinnor och slår. Den har också gett oss ledare som Donald Trump och rörelser som Incel, det vill säga kvinnohatande män som lever i vad de själva kallar för ofrivilligt celibat.

Till skillnad från pseudovetenskap om att sojamjölk gör män till kvinnor har man vid Stockholms universitet studerat brottsdömda mellan 1970 och 2017.

15 miljoner dömda visar på ett mönster; en förändrad mansnorm i Sverige kan ha lett till färre brott. Yngre mäns brottslighet har minskat och närmar sig nu kvinnors.

Till Sveriges radio säger Felipe Estrada, kriminolog vid Stockholms universitet, att en förklaring kan vara att mäns traditionellt aggressiva och maskulina beteenden inte längre betraktas som lika rimligt och attraktivt, vilket lett till att svenska pojkar och män fått lära sig att kontrollera denna typ av beteende bättre.

Samtidigt har skjutvapenvåldet i Sverige ökat påpekas det i intervjun. Det är dock ett våld som sker i en mycket liten krets konstaterar Felipe Estrada, som också säger att trenden med skjutvapenvåld därför inte heller motsäger den mer generella trenden med sjunkande manlig brottslighet. Att jämställdheten i Sverige inte har nått de grupper där skjutvapenvåldet förekommer är en rimlig tolkning säger Estrada vidare.

Klart är att den giftiga maskulinitet som per automatik bland annat innebär ett förtryck av kvinnor och en glorifiering av aggressivitet inte har någon framtid. Vi har över huvud taget inte råd med en mansroll som fyller fängelser, skapar fysiskt och psykiskt lidande och dessutom håller nere kvinnors förvärvsgrad och löneutveckling.

Att högerextremisterna skapat sojamannen som tankemodell är därför egentligen alldeles utmärkt.

För även om han hatas av högerextremister, är det ganska uppenbart att sojamannen, till skillnad från machomannen, har en roll att fylla i samhället.