Snart kanske Kina styr din smarta mobil

I Peking är det inte ovanligt att man får skanna en QR-kod med mobilen för att få papper på offentliga toaletter. Betalar gör man med appen WeChat som förutom digital plånbok även fungerar för sociala medier, spel, taxibeställningar, samtal och delning av text och video. WeChat är ett eget "universum" med allt från e-handel till hela din sociala existens.
Digitaliseringen har helt enkelt rullat förbi oss och den kinesiska medelklassen lever i sina smarta telefoner. Baksidan är att staten har tillgång till all data, inklusive den om toapappret. I Kina är det inte bara Storebror som ser dig, utan lillebror i din ficka.

WeChat lanserades 2011 av företaget Tencent med säte i Shenzhen, en stad med över tio miljoner invånare som inte fanns för fyrtio år sedan. Shenzhen är Kinas motsvarighet till Silicon valley och på vissa områden, som inom articifiell intelligens, har man redan gått om USA.

Nya sidenvägen

I fredags tog kinas president Xi Jinping emot representanter från 37 länder i Peking för att diskutera sitt "Belt and Road Initiative", på svenska kallat "Nya sidenvägen". Det är världens största infrastrukturprojekt med vägar, järnvägar och hamnar över flera kontinenter. Tiden när Pekings policy var att ”Kina måste dölja sin styrka och storhet och bida sin tid” är definitivt förbi.

Sverige har historiskt haft mycket goda relationer med Peking och 1950 var vi första västland som erkände Folkrepubliken Kina. Men liksom andra i väst är Sverige avvaktande inför "Nya sidenvägen" och Kinas globala ambitioner. EU är dock splittrat, i Syd- och Centraleuropa blickar många österut.

Bör Huawei stoppas?

Den mest känsliga frågan för EU handlar om Huawei. Ska den kinesiska jätten få delta i utbyggnaden av framtidens mobilnät, 5G, även kallat "Internet of Things", där allt från ditt intelligenta kylskåp till självkörande bilar och gruvmaskiner under jorden ska kopplas upp? Eller bör de stoppas?

USA anklagar Huawei för att i princip vara en förlängning av kinesisk underrättelsetjänst och Washington har uppmanat sina allierade att hindra företaget. Samtidigt har USA tappat i förtroende i och med Donald Trumps "ekonomiska nationalism" och angrepp på frihandeln.
När Huawei pressar priserna förlorar amerikanska och europeiska företag marknadsandelar. Så hur mycket av rädslan för Kina handlar egentligen om protektionism? Det är lite oklart även om man bör hålla i minnet att inget företag, inte heller Huawei, kan agera fritt i ett totalitärt samhälle som det kinesiska.

Till slut blir frågan geopolitisk, vill vi att Kina ska kontrollera den digitala och fysiska infrastruktur som vårt samhälle och världshandeln är beroende av? Och vad gör vi annars?

”Konkurrens är bra”

Anders Ygeman (S), digitaliseringsminister, ser trots allt i huvudsak fördelar med utvecklingen.
– I grunden är konkurens bra och ska välkomnas. De exempel i världen som finns där man har försökt låsa in sin egen marknad har inte gått särskilt bra, säger han till Aftonbladets ledarsida.

Det är en rimlig utgångspunkt. Svensk industri och konkurrenskraft är beroende av frihandel. Samtidigt behöver vi värna våra nationella intressen och höja säkerhetsnivån mot cyberspionage och påverkan utifrån. Anders Ygeman vill inte kommentera enskilda bolag.

– Vi kommer inte att acceptera att företag används som täckmantel för spionage, säger han.

I höst kommer en ny lag som skärper säkerhetskraven kring just 5G-nätet men enligt Huawei är företaget inte oroliga. De ser kritiken som spekulationer och säger sig välkomna en granskning. Hur det blir med den saken återstår att se.

Sociala konsekvenser

Än så länge finns inte appar som WeChat i Sverige men det är bara en tidsfråga innan något företag försöker etablera samma position, i Kina finns flera konkurrenter. Närmast ligger nog Facebook som har försökt lansera både betalningssystem och en e-handelsplats. Samtidigt är Kinas uttalade ambition att deras företag ska bli globala.

De sociala konsekvenserna lär bli stora av nästa våg i digitaliseringen. Med företag som Facebook, Google, Uber och Amazon har frågor om arbetsvillkor, mediers roll och framtiden för taxinäringen och detaljhandeln redan ställts på sin spets. Hela branscher slås ut samtidigt som andra uppstår. Vad händer med oss människor i denna sköna nya värld?

– Kinesiska företag kommer att konkurrera i Sverige som alla andra. Det är samma diskussion som med Amazon och det kommer att bli en strid arbetarrörelsen måste ta om kollektivavtal och arbetsvillkor. Men jag tror det går. I höstas tecknade exempelvis Handels kollektivavtal med den japanska modejätten Uniqlo, det är det första kollektivavtal de skriver på någonstans, säger Anders Ygeman.

"Thukydides fälla"

Inom säkerhetspolitik talar man ibland om "Thukydides fälla" när det gäller relationen mellan Kina och USA. Thukydides var grekisk historiker på 400-talet före Kristus och skrev världens första vetenskapliga historiebok om kriget mellan den växande sjömakten Aten och stormakten Sparta.

"Det var Atens uppgång, och den fruktan denna ledde till i Sparta, som gjorde krig oundvikligt." skriver han och forskare pekar ut detta som ett mönster genom historien. När en stormakt utmanats av framgångar för andra länder har det ofta lett till krig. Hur blir det då med USA och Kina, fastnar de i Thukydides fälla?

Frågan gäller inte minst världsekonomin. Det råder redan handelskrig mellan USA och Kina men vad bör Europa, och Sverige, göra?
Svaret är inte enkelt. De som vill "sätta hårt mot hårt" eller "sluta vara naiva" blir faktiskt svaret skyldiga kring vad vi faktiskt kan göra. Att bromsa världshandeln, med Donald Trump, vore ett historiskt självskadebeteende. Teknikutvecklingen går knappast att stoppa och protektionism leder bara till att vi blir fattiga.

EU måste hålla ihop

Förmodligen ligger vår bästa chans i att hålla ihop i Europa och ställa krav på lika spelregler. Och i förhandlingsrummet är vi betydligt starkare än på Thukydides slagfält. EU är världens största handelsblock – om vi håller ihop.

Kinas regering gillar inte våra universella värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter och rättstatens principer. Men de gillar vår marknad och vill handla med Europa Det är trots allt hit den "Nya sidenvägen" går.