Tystnaden är isande

Coronakrisen: Kvinnojourerna larmar om risken för våld

Samtalen till svenska kvinnojourer har minskat sedan coronautbrottet, när allt fler började isolera sig i hemmen. Det kan låta positivt. Men de som kan något om våld i nära relation vet att det är ett varningstecken.
– Det är likt det vi ser under jul och semestrar, att när kvinnan lever nära mannen har hon svårt att komma ifrån. Och i den här situationen som är nu så handlar det också om att hon kan ha svårt att se vad som händer, att reaktionen kommer först senare och att hon ”står ut” just nu. Vi känner stor oro, det är ett dåligt tecken, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, till Aftonbladet.
En liknande tendens märktes i Norge när man stängde skolor och förskolor på grund av coronakrisen, rapporterar Svt Nyheter. Då minskade antalet barn som utsatts för våld och övergrepp hos sjukhusen, vilket oroar vårdpersonal. Det är de vuxna i skolan som annars ofta upptäcker och slår larm om blåmärken och sår. Nu stängdes den ventilen för utsatta barn.
– Vi är väldigt bekymrade över det vi upplever för närvarande, säger Cathrine Monrad Hagen, barnläkare vid Oslo universitetssjukhus, till norska NRK.

FN:s generalsekreterare: Skydda kvinnorna

Än så länge har Sverige valt att hålla grundskolor öppna, vilket kan komma att ändras. Men i bostäder runt om i landet kan nu kvinnor möta frustration förstärkt av isolering och ekonomisk oro.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar regeringar i världens länder att inkludera skyddet av kvinnor i arbetet mot coronapandemin, rapporterar TT.
Exempel från omvärlden förskräcker. Redan med Kinas stränga karantänbeslut kom larmen om ökningen av våld innanför hemmets fyra väggar.

Frankrike agerar snabbt

Anmälningar om våld i hemmet ökade kraftigt när Frankrikes regering valde att isolera befolkningen i mitten av mars. Men i Frankrike har man också valt att agera snabbt, på strategiska platser där annars övervakade kvinnor kan ha möjlighet att be om hjälp.

På landets apotek kan kvinnor använda kodordet ”mask 19”, varpå personalen tillkallar polisen. Den franska staten kommer dessutom att betala för upp till 20 000 hotellnätter för att offer ska kunna undkomma våldsamma partner, och man finansierar tillfälliga stödmottagningar i matbutiker. Det är också den lösning som FN:s generalsekreterare föreslår.
Nu vill svenska kvinnojourer se insatser för våldsutsatta även i Sverige. Att blunda för hur riskerna ökar med coronakrisen är inte ett alternativ.
– Det här är en superfarlig situation, säger Jenny Westerstrand till Aftonbladet.
Och om svenska myndigheter saknar idéer – ta efter Frankrike.

För tystnaden är isande.