I Falun syns inga spår av en konservativ våg

Omvalet visar att M och KD är på fel spår

Sverige vi har ett resultat.

I söndags kunde till sist kommunalvalet i Falun göras färdigt, sju månader försenat på grund av en förlagd postsäck. Om den och om valdeltagandet på knappt 60 procent skulle man kunna prata en massa. Men nu finns det som sagt ett resultat att tala om i stället.

I korthet visar det att Vänsterpartiet och Centerpartiet gått fram i jämförelse med valet i september. Också Kristdemokraterna har lyckats öka sin väljarandel. De stora förlorarna är Moderaterna och Liberalerna, men också Miljöpartiet och Sverigedemokraterna backar.

För Socialdemokraternas del har inte så mycket hänt.

Handlar om lokala frågor

Vi ska naturligtvis vara försiktiga med att dra slutsatser om rikspolitiken utifrån valresultatet i Falun. Det är ett kommunalval som har handlat om kommunala frågor som trafiken genom centrala staden och förtroende för lokala politiker. Den politiska kartan i Falun ser dessutom inte ut som den gör i Stockholm.

Men det är 27 501 personer som har röstat på riktigt. Och de bor i en av de svenska kommuner som brukar hamna närmast de nationella valresultaten. Alla partiledare har de senaste veckorna varit i Dalarna för att driva kampanj.

Naturligtvis måste söndagens valresultat användas för att tolka stämningen i landet efter en dramatisk politisk vinter.

Högerkrafter bröstar upp sig

Att döma av den massmediala rapporteringen är det lätt att tro att den stämningen lutar i allt mer konservativ riktning. Ebba Busch Thor har steg för steg klivit allt närmare Sverigedemokraterna och helgens moderata Sverigemöte blev en uppvisning i klassisk högerpolitik. Medan den liberala borgerligheten hukar har de konservativa energiskt bröstat upp sig.

I siffrorna från Falun finns mycket lite av den där energin. Visst, Kristdemokraterna går framåt, men inte så mycket som Moderaterna tappar. Och Liberalerna förlorar väljarandelar, men inte så stora som Centerpartiet vinner. Totalt betyder dessutom valresultatet att de progressiva partierna blir starkare än de blev i valet för sju månader sedan.

Exakt vilka effekter omvalet kommer att få på den komplicerade kommunala politiken i Falun återstår att se. Det är långt ifrån självklart att de allianser som slöts i höstas håller.

För rikspolitiken borde slutsatsen dock vara alldeles klar. Som enskilda partier kan möjligen Kristdemokraterna och Moderaterna tjäna på sin nya öppenhet mot extremhögern och Sverigedemokraterna. Men som politisk kraft i det svenska samhället har konservatismen ingen plats i svensk politik.