Kristersson är farligare för giraffer än tjuvjakt

I Rosenbad hör ingen hackspetten skrika

Den biologiska mångfalden är hotad – vilket nu även drabbar giraffer. Och i Sverige gör inte regeringen särskilt mycket för att vända trenden.

Hur låter döden?

Inte mycket. När hörde du senast “splattet” från en insekt på din vindruta?

Nej, just det.

Ändå har cirka sjuttio procent av världens artrikedom försvunnit på 50 år.

Döden är ibland uppmärksammad, som tjuvjakt på giraffer eller elefanter i Afrika. Men oftast är det ingenting som når rubrikerna.

Klimatet är då och då på agendan, men sällan pratas det om den sjätte massutrotningen, som forskarna kallar det. Inte heller hur vi ska stoppa denna utrotning.

Renen går hungrig

Även om världens ledare nu, inklusive Sveriges klimat- och miljöminister, ska åka till Montreal i Kanada för att diskutera saken. Precis som de snackade om klimatet på klimattoppmötet COP27 i Egypten.

Utrotningen av världens djurliv har skett stegvis. Förorening efter förorening, kalhygge för kalhygge. Enligt FN är det just hur vi brukar – eller missbrukar – naturens resurser det som gör att massutrotningen fortgår.

När regnskogen skövlas försvinner schimpansen på köpet. När gammelskogen huggs ner har renen inget att äta. När Östersjön dör - tar den med sig torsken.
Därför är det av yttersta vikt att alla världens ledare, inklusive Sveriges, tar sitt ansvar. Inte bara i Kanada, utan också på hemmaplan.

Brun sörja

Nedläggningen av Miljödepartementet fick däremot alla tidigare klimat- och miljöministrar att protestera i en gemensam debattartikel. Det blåbruna styret fnös och sa att man skulle lugna sig innan de klagade. Ett departement mer eller mindre är irrelevant – det är politiken som gör skillnad.

Och det är sant. Regeringen gjorde skillnad och slaktade anslagen till värdefull natur med hela 45 procent, 900 miljoner kronor. Dessutom försvann en femtedel av pengarna till att stoppa den giftiga algblomningen i Östersjön och vårda sommarens svalkande badplatser.

Det kan man ju komma ihåg till sommaren när badplatser får stänga och du får bada i brunaktig sörja.

Tystnad

Just därför spelar miljömötet i Kanada roll. För det vi gör i Sverige spelar roll.

Varje djur blir en siffra. En svartbagge, en fjällräv, en giraff. Idag har vi bara kvar en tredjedel av det djurliv som fanns 1970.

När Östersjön täcks av brun sörja, försvinner fisken. När skogen skövlas, slutar den vitryggiga hackspetten att hacka.

Rosenbad ligger en bra bit från skogen. Praktiskt kanske, men det blir också svårare att höra fåglarnas kvitter eller hackande.

Eller när det slutar.

Det är synd. För när blommorna slutat blomma, bina slutat surra, och fåglarna slutat sjunga, då är det redan för sent.

Då är det redan tyst.

Som i graven.

Denna chatt är stängd.

  • Fanny Jönsson
    9 dec 2022

    Okej, då stänger vi chatten för idag. Stort tack för era kloka – och poetiska – inlägg. Var en fröjd att prata med er. Trevlig helg!

  • 9 dec 2022

    Bra Fanny!

    Nu kom det äntligen något konkret vad som borde göras. För problemet vi har om alla bara gnäller över att inget är bra utan istället säga vad vi istället borde ja då blir det svårt.

    Lars

    Fanny Jönsson
  • 9 dec 2022

    De vise indianerna i USA varnade marknaden nl förstår inget förän den sista fisken är uppäten . Bertil

    Bertil Havenäs

    Okej, det här var poesi på riktigt.

    Fanny Jönsson
  • 9 dec 2022

    Människans hjärna reagerar bara på akut fara. Risker långt borta,geografiskt o tidsmässigt ignoreras gärna.Man ger nästan upp för vi kommer inte ge upp livsstil innan det är för sent

    Niklas Rova

    För mig känns det akut nu :(

    Fanny Jönsson
  • 9 dec 2022

    Bra och viktig text. Så varför göms den så långt ner i flödet av Aftonbladet? Fick skrolla länge innan den dök upp.

    Martin

    Tack Martin! Vad snällt sagt, det gör mig glad. Men finns ju många andra bra och viktiga texter som måste få ta plats också!

    Fanny Jönsson