Gnälliga tatuerare kan bli en hälsofara

De nya bläckreglerna ska skydda den gaddade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan i tisdags gäller nya, hårdare regler för användning av tatueringsbläck med potentiellt farliga kemikalier i. EU förbjuder eller begränsar 4000 olika kemikalier och 44 färgpigment, de flesta direkt men en del på sikt för att branschen ska ha tid att ta fram alternativ. Anledningen är att de bland annat misstänks orsaka cancer.

Tatueringsbläck stannar inte på huden. Förbjudna och misstänkt cancerframkallande ämnen dyker upp i Läkemedelsverkets stickprovskontroller. Svenska forskare har vittnat om hur färgen flyttats vidare genom blod och lymfvätska och återfunnits i levern och ryggmärgen. Det är fortfarande oklart hur hälsan hos de tatuerade påverkas på lång sikt av kemikalierna.

Tatueringsbranschen har protesterat högljutt mot de nya åtgärderna. En belgisk tatuerare säger till SvD att hon tror att många i branschen kommer börja gadda folk olagligt i källare. Rebecca Ryrberg, vice ordförande för branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare säger att den nya förordningen gör att det inte finns några färger alls på marknaden som är lagliga att använda och att tatuerarna nu inte kan följa lagen även om de vill.

När restauranger och krogar begränsades under pandemin var det också genom politiska åtgärder med kort varsel och till högljudda protester. Trots det var det inga restaurangägare som gick ut i media och sa sig tvingade att öppna olagliga serveringar under jord för att komma runt pandemirestriktionerna.

Den Europeiska kemikaliemyndigheten bedömer att samhällets vinst när man undviker kemikaliernas negativa hälsoeffekterna kommer vara större än kostnaderna för omställningen.

Stora förändringar är alltid tuffa. Men det är dags för tatueringsindustrin att sluta gnälla och i stället prioritera sina kunders säkerhet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN