Mejla

Ingvar Persson

Ulf Kristersson bryr sig inte om Sverige

En regeringskris är det sista vi behöver

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.

För en vecka sedan uttalade sig Kristdemokraternas tidigare partiledare om tonen i politiken.

– Sakkunskap är till allt mindre nytta medan en rapp tunga premieras, sa Göran Hägglund till Dagens Nyheter.

Tänk om den tidigare partiledaren för KD vetat hur rätt han skulle få.
Om ingenting oväntat händer röstar riksdagen i dag klockan tolv om förtroendet för justitieminister Morgan Johansson.

Svårt att förstå

Riktigt varför är lite svårt att förstå. Henrik Vinge från Sverigedemokraterna tycks tro att kriminaliteten skulle försvinna om Johansson lämnar sitt jobb. Moderaternas Tobias Billström har plockat fram ordboken och hittat uttrycket "kanalje". Och Billströms partiledare säger att han saknat förtroende för justitieministern i åtta år.

Ulf Kristersson skulle hellre se en justitieminister som är moderat. Vilken överraskning.

Om det är svårt att förstå motiven bakom oppositionens agerande är det desto lättare att se vilka effekter det kan få.

Inget val för Andersson

Magdalena Andersson säger att hon avgår om Johansson skulle fällas. Egentligen har hon inget val.

För det första fattas regeringsbeslut i Sverige kollektivt. Om Johansson måste avgå för det han gjort eller inte gjort är det en kritik mot hela regeringen.

För det andra skulle jobbet som statsminister bli omöjligt om regeringschefen tvingades acceptera att hennes eller hans ministrar avsattes i tid och otid. Det vore att låta regeringsmakten förfalla, för att åter låna Rickard Sandlers ord.

Stora konsekvenser

Om det är svårt att förstå varför dagens omröstning blir av är det desto lättare att inse vilka konsekvenser den skulle kunna få.

I eftermiddag kan Sverige befinna sig i regeringskris. Mitt i ett storkrig i Europa. Mitt i en process mot ett medlemskap i Nato. Och medan svenska hushåll kämpar mot stigande bränslepriser och räknar på framtida ränteutgifter.

Dessutom med bara tre månader kvar till valet.

Det kan bara finnas två förklaringar till Kristerssons agerande. Ingen av dem är smickrande.

Antingen insåg han inte att precis det här riskerade att hända när han backade upp Sverigedemokraternas avgångskrav. Då är han en usel politiker.
Eller så insåg han vad som skulle hända, och gjorde som han gjort i alla fall.
I så fall bryr han sig inte ett dugg om vad som är bra för Sverige.

Mindre kunskap och fler vassa tungor sa Göran Hägglund. Och nu befinner vi oss här.


Det återstår tre månader till valet och i dag ska riksdagen rösta om förtroendet för justitieminister Morgan Johansson. Faller Johansson avgår hela regeringen enligt Magdalena Andersson. I så fall har Sverige en ny regeringskris samtidigt som det pågår ett krig i Europa.

Hur borde de politiska partierna göra, och vems är felet om svensk politik åter går i baklås?

I chatten diskuterade Ingvar Persson med läsarna.

Skriv inlägg
 • Oppositionen har visat att de inte kan styra ett land, alltså inte regera Sverige! Mycket BLA BLA BLA och lite hjärnverksamhet!

  Emelie Gidlöf
 • Ingvar Persson

  Klockan har slagit halv och vi har som sagt en dramatisk dag framför oss. Det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Emelie får sista ordet.

 • Ingvar Persson

  Hej Anders.

  Det borde man absolut ha kunnat förutse. Bland annat av de skäl som jag ger i ledaren. Men också för att Stefan Löfven faktiskt hotade med regeringskris när oppositionen häromåret kom i stämning och ville avsätta en hel radda statsråd.

 • Hade man kunnat förutse att Magdalena skulle hota med att regeringen skulle avgå? Ett hot som var helt onödigt?

  Anders
 • Ingvar Persson

  Hej Roger.

  Det där är en väldigt bra fråga. Om jag vore moderat skulle jag verkligen fråga mig om jag hade rätt partiledare efter detta.

  Nu är jag ju inte moderat, så egentligen hoppas jag nog att Kristersson blir kvar. Den mannen tycks ju kunna misslyckas med allt.

 • Om nu Morgan Johansson sitter kvar som justitieminister.

  Hur påverkar detta isf Kristenssons framtid i Moderaterna?

  Han skulle väl "vara den vuxne i rummet" när han tog över partiet men för mig verkar det som att vi har haft en lekstuga i riksdagen dom senaste åren väldigt ofta skapad av Kristersson, Åkesson och Busch.

  Roger
 • Ingvar Persson

  Hej Bea.

  Det är en rimlig fråga. Det var Sverigedemokraterna som startade den här cirkusen.

  Min förklaring är att jag har låga förväntningar på Åkesson och hans gäng. Deras gren är inte precis att framstå som ansvarstagande. Därför tycker jag det är Kristerssons agerande som sticker ut.

 • Hej, varför slipper alltid JÅ undan

  Varför är det ingen som frågar vad han skulle föreslå som justitieminister rent konkret

  Men det är väl det vanliga tugget stoppa invandring och aktivera utvandring .

  Bea
 • Ingvar Persson

  Hej.

  Jag kan egentligen bara hålla med. Det är dåligt.

 • Vi har ett val om tre månader och en opposition som går dåligt vilken istället för att meddela väljarna sin politik,försöker skapa en regeringskris. Pinsamt dåligt av framför allt M.

  Gnutobias
 • Ingvar Persson

  Hej Ervin.

  Jag förstår att du inte tycker om vårt land, och det kan ju ingen kräva. Däremot måste jag påpeka att Magdalena Andersson visst är folkvald. Riksdagens plats 114 för Stockholms län. Eftersom riksdagen valt henne till statsminister har hon förstås en ersättare.

  Vill riksdagens majoritet kan de avsätta henne. Det är så vårt politiska system fungerar. Parlamentarism med andra ord.

 • Seriöst. Våran statsminister är inte ens folkvald. Alla partier är pajaser,ingen bryr sig om oss som skall rösta i höstens val. Dom tänker bara på sig själva. Född fri skattad till döds. Det är så Sverige ser ut idag. In med politiker som jobbat hårt i livet,med fysiska och tunga arbeten. Man kan inte sitta och bestämma hur länge människor skall jobba utan att ha provat dessa jobb.

  Ervin
 • Ingvar Persson

  Hej Bertil.

  Jag gissar ogärna på valresultat, men jag kan hålla med om att ditt resonemang känns rimligt. Det finns alltid väljare som tycker att vi behöver "röra om i grytan" men de brukar bli färre när rörandet riskerar att påverka vardagen.

 • Den politiske vilden (V) avgör tydligen denna misstroendeomröstning. Inget önskeläge för en stabil demokrati.

  Det här med folkets tilltro till politikerna får sig ånyo en törn. Jag gissar att allt detta slutligen ändå kommer att gynna Socialdemokraterna. SD verkar genom att söndra och härska, visar ingen som helst mognad trots att man är det tredje största partiet. Jag gissar vidare att SD kommer att tappa rejält i kommande val, kan ner till 12%. Och ett tag var de faktiskt 2:a största parti i väljarbarometern. Snacka om att SD genom vild politik och dito retorik spelat bort sina möjligheter.

  Bertil
 • Ingvar Persson

  Hej Pelle.

  Jag tror att vi ska ha klart för oss att misstroendeförklaringen är det yttersta medlet. Om ett statsråd utsätts för en misstroendeförklaring på grund av den politik hela regeringen står bakom är det väl ganska rimligt att statsministern funderar på vilket förtroende hon eller han har.

  Problemet är nog inte det, utan att vi i en extremt känslig parlamentarisk situation och ett spänt läge både i ekonomin och när det kommer till säkerheten har en opposition som uppträder som om de var kvar i ungdomsförbundet.

 • Hur skall man, generellt menat, kunna vilja väcka misstroende mot en enskild minister om det automatiskt skall innebära att hela regeringen avgår? Tycker den kopplingen är fel. Tycker dock hela misstroendeanmälan just nu är än mer fel!

  PelleW
 • Ingvar Persson

  Hej Envar.

  Det vore naturligtvis klädsamt om Kristersson och de andra medgav att de gjort fel, men det kommer inte att hända.

  Helgens "erbjudande" om att inte väcka fler misstroendeförklaringar innan valet säger väl ganska mycket om hur det står till.

 • Klockren analys. Skrämmande utveckling där en politisk vilde kan styra regeringens vara eller inte vara och kräva särskilda garantier som i sig kan bli ett vapen i pågående känsliga förhandlingar. Jag har inget förtroende för justitieministern, han har så många gånger presenterat manipulerade fakta och är den svagaste länken, men det är huvudlöst att väcka misstroendeförklaring i Sveriges utsatta läge. Framför allt när det bara är tre månader kvar till val. Det enda hedervärda är att oppositionen drar tillbaka alternativt lägger ner. De har markerat, det räcker så.

  Envar
 • Ingvar Persson

  Hej Hilma.

  Jag håller förstås med dig, även om det i det här fallet är oppositionen som väljer att skapa osäkerhet alldeles i onödan.

  Att alltid hålla sig till sitt program är en lite annan sak. Det är förstås så det borde vara, men samtidigt kräver förstås dagens parlamentariska situation kompromisser och uppgörelser. Ingen kan få hela sitt program, men visst ska man sträva efter att få så mycket som möjligt.

 • Våra politiker Borde på allvar börja axla det ansvar de genom val av oss svenskar blivit utvalsa till. De ska hålla sej till sitt respektive parti program så att vi väljare vet att det vi röstar på gäller i praktiken. De ska börja sätta laget framför JAGET. SLUTA att kasta misstroende hit och dit. Idag har det inget värde i sej att använda detta. Det används av det tjuriga jaget gång på gång- OMINTEJAG FÅR SOM JAG VILL SÅ SAMLAR JAGHELA MITT GÄNG. Är det så vuxna människor som dessutom lovat att styra Sverige som VI valt ska agera? Det är hemskt hur våra politiker totalt struntar i sitt jobb.

  Hilma

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.