Ledare

När kommer den första Kina-ägda skolan?

Ompröva naiviteten i offentlig sektor

Av: 

Malin Malm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Svenska välfärdens marknadsreformer var fyllda av goda intentioner när de infördes. Systemet skulle bli mer flexibelt. Lokala ideella krafter skulle ha möjlighet att erbjuda service där staten inte räckte till. Det var en fråga om förtroende oss emellan. Kontrollen på centrala samhällsfunktioner skulle lättas för att vi alla skulle känna större ansvar att förvalta dem.

Nu vet vi resultatet.

En lekstuga av särintressen

2018 avslöjade Svenska Dagbladet att Saudiarabien finansierade religiösa friskolor i Sverige. Samma tidning avslöjade i år att jobbcoacher som var underleverantörer till Arbetsförmedlingen varit anhängare till högerextrema Q-anon sekten.

1177 vårdguiden, som många ringer in till som första led i vårdkedjan, har lagrat 2,7 miljoner spårbara telefonsamtal öppet för hela världen efter en havererad upphandling med ett thailändskt bolag.

Häromdagen berättade Breakit att kinesiska tech-jätten Tencent köpt in sig i svenska vårdbolaget Doktor.se. Kinesiska företag är inte som alla andra - de har en skyldighet att hjälpa den kinesiska staten i underrättelsearbete om så krävs. Nu äger de andelar i ett bolag som hanterar känsliga personuppgifter.

M i försvarsutskottet har också kritiserat högerstyrda region Stockholms beroende av Hongkongbaserade MTR. MTR kontrollerar idag tågtrafiken i hela Mälardalen. Det ger dem ett stort inflytande över vår nationella tågtrafik.

Detta i en kontext där SÄPO varnar för att Kina bedriver omfattande industrispionage i Sverige.

Dags att ta styra upp

Självklart ska utländska bolag få bedriva affärer i Sverige. Men det betyder inte att vi ska låta extrema särintressen ta kontroll över våra barns utbildning, vår centrala infrastruktur eller vår vård.

Flera reformer för att styra upp den offentliga sektorn har stoppats av högern, inklusive SD. I stället föreslås det ofta att man ska upphandla bättre innan man lägger ut verksamheten. Vi måste med andra ord genomskåda de onda bolagen och låta de goda få kontrollen. Det är en naiv föreställning som alltid kommer präglas av efterklokhet. Det är ju omöjligt att veta vilken detalj i en komplicerad upphandling som förbises förrän skandalen är ett faktum.

Reformerna som minskade kontrollen över det gemensamma kantades av goda intentioner. Men det gäller de flesta misslyckanden. Nu är det hög tid att ompröva den naiviteten.


Under de senaste åren har skandalerna inom den marknadsstyrda välfärden varit många. Senast har kinesiska Tencent köpt sig in i ett svenskt vårdbolag. Vad tycker du?

Chatta med Malin Malm. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Publisert:

LÄS VIDARE

Kina och Ryssland är coronavinnarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tencent

MTR

Upphandlingar

Svenska Dagbladet

Saudiarabien

Kina

Sverige