Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Varför tar Sverige inte emot skadade barn?”

Palestinas ambassadör kritisk mot regeringen

Den 30 oktober 2014 erkände Sverige Palestina som stat.

I dag är det tio år sedan.

Nästan 150 länder, en majoritet av FN:s medlemmar har gjort samma sak. Ändå går utvecklingen sedan lång tid baklänges.

Grunden för den så kallade ”fredsprocessen” var att byta land mot fred. Målet var två stater, Israel och Palestina, inom säkra och erkända gränser. I fred med varandra som goda grannar.

Sedan gick allt åt skogen.

Vi har träffat Palestinas ambassadör i Stockholm, Rula Almhaissen, för ett samtal inför tioårsdagen. Du kan själv lyssna på samtalet, i nedkortad version, i vår podspelare.

Det hon beskriver från Gaza går inte att ta in. Även om vi alla naturligtvis sett bilderna flimra förbi.

– Det är som ett helvete. Människor dör, döda kroppar är överallt, barn. Människor ligger fortfarande under rasmassorna. De bränns i sina tält. Det finns inga säkra platser. Bomber överallt. Och naturligtvis, journalister kan inte komma in i Gaza för att skildra vad som verkligen händer, säger Rula Almhaissen.

Sedan Hamas fruktansvärda terrorattack 7 oktober och Israels krig mot Hamas beräknas drygt 41 000 människor ha dött i Gaza. Majoriteten är kvinnor och barn. Ytterligare 10 000 kan ligga under sammanstörtade hus.

Siffrorna är osäkra men sannolikt rör det sig om betydligt fler, särskilt som svält och sjukdomar är vanligt förekommande. Hjälpsändningar stoppas regelbundet.

– Det finns inget liv där. Människor dör varje minut och de som fortfarande lever förväntar sig att de kan dö när som helst. Föreställ dig, om någon skulle överleva detta folkmord, de skulle bli traumatiserade. Alla palestinier är traumatiserade. Jag är traumatiserad, säger Rula Almhaissen.

När Sverige erkände Palestina 2014 var tanken att det skulle leda till fred, och att Sverige aktivt skulle fortsätta att bidra till en sådan utveckling. Det var ett mycket viktigt steg, säger Rula Almhaissen, men idag är hon besviken på den svenska regeringen.

Sverige säger bra saker, men när det kommer till att rösta i FN:s generalförsamling lever regeringen inte upp till sina egna principer.

– Resolutionerna går igenom med majoritet, men det stör mig verkligen att Sverige inte är del av denna framgång. Det strider mot vad de själva meddelar, och betyder inte att de upprätthåller en balans. Förlåt mig, men så här uppmuntrar ni ockupationen. Ni förlänger mitt folks lidande, säger Rula Almhaissen.

En fråga som blivit symboliskt viktig handlar om att Sverige hittills valt att inte ta emot skadade palestinier och ge dem vård. Både FN och EU har vädjat. Norge och flera EU-länder har valt att hjälpa.

I en debattartikel i Expressen kräver nu Vårdförbundet att även Sverige ändrar linje.

”Vi i den svenska sjukvården är redo. Vi kräver att regeringen omprövar beslutet och låter oss ta hand om patienter från Gaza.”, skriver de.

Även Rula Almhaissen är kritisk.

– Vi kan inte förstå skälen bakom att man inte kan ta emot skadade palestinier. Jag har pratat med UD om detta och jag har till och med frågat dem om de inte i varje fall kan ta emot barn, säger hon.

Men Sverige säger nej.

– Ärligt talat, detta är inte det Sverige vi känner, säger hon.

Rula Almhaissen anser att medierna i Sverige misslyckas med att ge hela bilden av konflikten. Man ser inte på båda sidors lidande på samma sätt. Samtidigt finns kunskapen där, för den som söker.

– Vi lever i en tid där vi kan få information från många olika källor, allt finns där på sociala medier. direkt liverapportering i sociala medier, säger Rula Almhaissen.

Hon är inte ensam om att vara en smula uppgiven. Samtidigt är det för länge sedan för sent att vara pessimist.

Vägen till fred är fortfarande två stater, sida vid sida, med säkra och erkända gränser. Det kan tyckas än mer avlägset är för tio år sedan. Men någon annan lösning finns inte.

Men då krävs att vapnen tystnar, att de kidnappade får återvända hem och att alla ansvariga ställs till svars.

***

Lyssna på samtalet med Rula Almhaissen, Palestinas ambassadör till Stockholm, i nedkortad version som podcast, här eller där poddar finns:

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00

  • Tack för dagens chatt

  • Samarbetspartierna gör allt i sin makt för att få medborgare med utländskt bakgrund, speciellt personer med rötter från Mellanöstern och allra främst muslimer, att känna sig ovälkomna.

    Ständigt får man se utspel efter utspel om att dra in uppehållstillstånd och medborgarskap, av egentligen små saker. Jag anser att regeringens ställning i att inte ta emot skadade barn, är ännu ett sätt att visa att man inte välkomnar invandrare.

    Tråkigt nog är att dom som lämnar landet pga regeringens agerande, är personer samhället faktiskt behöver.

    MaK

    Det är sorgligt att det har blivit på det här sättet.

    Men vi tänker fortsätta opinionsbilda för ett annat Sverige.

    Anders Lindberg
    30 okt09.27
  • Barn är alltid civila, opolitiska och oskyldiga och borde skyddas av alla så mycket det bara går..

    I alla lägen.

    GB

    Så är det.

    Anders Lindberg
    30 okt09.25
  • Sjukvården står redo.. Mja. Det är väl inte riktigt sant. Jag arbetar på KS och vi opererar skadade patienter från Ukraina. Vi klarar det med nöd o näppe ska jag säga!! Det finns inga vårdplatser nämligen. Säkert får vanliga patienter stå tillbaka den dagen.

    Efter en operation måste patienten ha en vårdplats med tillhörande sjuksköterska/undersköterska.

    Vårdplatser kostar för mycket pengar.

    Sverige har extremt lite vårdplatser enligt någon statistik.

    Amanda

    Det är självfallet alltid en bedömningsfråga.

    Men på samma sätt som vi kan hjälpa skadade från Ukraina kan vi hjälpa skadade från Gaza.

    Så det är ett politiskt val man har gjort, att säga nej till just dessa skadade barn.

    Anders Lindberg
    30 okt09.25
  • Hej!

    Vad betyder det att Sverige erkänt den palestinska staten? Är Hamas en del av den palestinska myndigheten?

    Bobby

    Den palestinska myndigheten motsvarar Palestinas statliga funktioner. Formellt representerar den hela Palestina.

    Detta är en sak.

    Hamas är däremot en terrorgrupp som i praktiken styrt i Gaza i kraft av sin militära styrka och alltså inte samma sak.

    Israels krig har som uttalat mål att Hamas militära infrastruktur ska upphöra att vara ett hot och Hamas inte ha någon förmåga att göra om 7 oktober.

    Anders Lindberg
    30 okt09.23

Följ ämnen i artikeln