Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Margit, Margot

Angelas dröm: hinna hjälpa dottern med läxor

Stressen förstör undersköterskornas liv

Angela sitter utomhus i skuggan och dricker te.
Angela är undersköterska sen ungefär 20 år tillbaka. På grund av dålig schemaläggning hinner hon knappt vara med sitt barn.

ÖREBRO Solen skiner över det gröna gräset. Solens värme strålar mot ryggen och det känns som sommar. Dörren öppnas innan jag hinner knacka. Där står Angela Hedenberg. Hon utbildade sig till undersköterska för ungefär 20 år sedan. Nu välkomnar hon mig med ett varmt leende.

Men under hennes ögon ligger det en trötthet.

– När jag är hemma så måste jag vila. Och det värsta är att det går ut över barnen.

Angela är en av många vårdarbetare som jobbar med ett så kallat “Hälsoschema”. Det är en typ av schemaläggning som kommuner allt oftare tillämpar för omsorgspersonal. Tjänstemän beskriver den ofta som hälsofrämjande.

Men personalen runtom i Sverige vittnar om annat.

I praktiken blir det fler men kortare arbetspass. De korta passen placeras under dagens arbetstoppar. Och genom att flytta runt på personalen slipper man ringa in vikarier.

Flera kommuner med hälsoschemat använder privata schemaläggningssystem som "Medvind" och ”TimeCare”. De fördelar arbetet efter siffror och grafer så att man kan optimera resurserna.

Toalettbesöket får vänta till att man kommer hem.

Angela häller upp te i en rosa Disneymugg. Om man tittar noga i hemmet ser man spår efter en hund. Hon skrattar när hon visar den sönderbitna dynan hon sitter på. Men tystnar därefter.

– Jag kan inte se mitt liv utan hund egentligen. Min yngsta dotter frågade varför vi inte kan ha kvar Charlie. Vad ska jag svara?

Hon är både ledsen och förbannad över hur livet har påverkats sen december när schemat ändrades. Förut fanns det ork att grilla och hitta på saker. Nu är hon på jobbet eller måste vila.

– Min dotter har en bild på mig som skolan skrev ut så att hon kan titta på mig när hon blir ledsen.

Innan det ringde skolan var och varannan dag. Hennes äldsta dotter och särbo säger samma sak. Att hon aldrig är hemma.

Britt-Marie sitter i en fåtölj.
Britt-Marie Balaj, ordförande för sektionen Vård och omsorg Örebro, beskriver uppgivenhet.

Britt-Marie Balaj, ordförande för sektionen Vård och omsorg Örebro, beskriver uppgivenhet.

– Sjukfrånvaron ökar. Medlemmarna gråter. De säger upp sig och blir sjuka. Jag vill att de ska ta tillbaka det här.

Forskningen bekräftar känslan i magen.

Göran Kecklund på Stressforskningsinstitutet menar att det saknas vetenskapligt stöd för att ”hälsoschemat” är bra för hälsan. I stället rekommenderar han tillräcklig vila mellan arbetspass och få nattpass i rad.

– Ska jag behöva offra tiden som mina barn behöver mig för att springa efter något jävla schema? Jag vill kunna hjälpa mina barn med läxorna, säger Angela Hedenberg.

Hon har ringt chef efter chef. Allt hon vill är att alla ska träffas.

– Jag tror inte att cheferna förstår vad det här schemat gör mot oss. Om de skulle fatta det så skulle de inte göra såhär. Därför vill jag få tag på dem.

När jag går därifrån skiner solen fortfarande över Örebros gräsmattor. Men Angela Hedenberg kommer inte kunna njuta av den idag heller.

Om hon ska orka jobba ikväll så måste hon sova några timmar nu.

Något har slagit slint hos Ulf Kristersson
Något har slagit slint hos Ulf Kristersson
30:41

Följ ämnen i artikeln