Ska vi verkligen spekulera med pensionerna?

Märkligt spel i statligt pensionssystem

Nyligen publicerade en tidning med nära kopplingar till kinesiska staten en artikel där de kallade datorspel för ett spirituellt opium som riskerar att förstöra en generation. Trots att det är en åsikt som förekommer i alla tider, "dagens ungdom är slarvigare än någonsin", har det gett stora svallvågor.

Premiepensionssparare som placerat sina pengar i Kina-fonder har sett ett ras i sparpengarna - från allt mellan fyra till tolv procents minskning på en månad. Då kommer såklart den naturliga följdfrågan: varför har vi ett system där vi spekulerar med pensionerna, till sådan grad att en irriterad artikel i kinesisk statsmedia påverkar dem?

Allra-härva och spekulationer

Premiepensionssystemet är en märklig del av vårt svenska pensionssystem. Allra-härvan, där toppchefer fifflade till sig hundratals miljoner på spararnas bekostnad, visar hur lockelsen att få sig en snabb peng genom systemet är stark. Det är nämligen mycket pengar som delas ut till fondförvaltarna, 2,5 procent av lönen placeras genom PPM-systemet.

Men instabiliteten på Kina-fonderna visar också riskerna med ett pensionssystem som vilar på spekulation och på att enskilda individer ska "välja rätt". Kina är vid en ögonblicksbild ett attraktivt land att lägga pensionspengarna i. De har haft många år av hög tillväxt bakom sig och har en propagandamaskin som gärna lyfter upp landet som en naturlig världsledare i framtiden.

Alla förtjäner en värdig pension

Men det bortser från de djupa problem som finns inom landet. Det kinesiska kommunistpartiets olika infall är ett orosmoln. Det drabbade till exempel H&M bara för att de valde att undvika att köpa bomull från Xinjiang efter rapporterna om ett pågående folkmord i regionen. De enorma klassklyftorna och den allt åldrande befolkningen efter många års ettbarnspolitik är två andra.

Samtidigt har det statliga icke-alternativet visat sig vara ett förnuftigt val för pensionsspararna. Vi har ett system som tycks vara byggt på att moralisera över de som inte aktivt spekulerar med sina pensionspengar, samtidigt som de som väljer bort spekulation både riskerar minst och får mest ut av sitt premiepensionssparande.

En gång twittrade Ebba Busch (KD) "Gör andra val, få andra resultat" angående kvinnliga fattigpensionärers ekonomiska situation. Premiepensionssystemet är byggt på den föreställningen. Men alla förtjänar en värdig pension på ålderns höst.


Chatta med Malin Malm. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

  • Malin Malm
    6 aug 2021

    Tack för alla meddelanden! Nu är klockan över 9:30 så jag måste avrunda här. Har som vanligt gjort mitt bästa att svara på så många meddelanden jag kan. Ha en trevlig dag!

  • Malin Malm
    6 aug 2021

    Godmorgon Tobias!

    Det är verkligen märkligt att vi bara lämnar folk vind för våg när det kommer till pensionen. Forskning säger till och med att ett pensionssystem behövs - människor i allmänhet sparar på tok för lite när det lämnas i deras egna händer. Det är ju så svårbedömt vad som behövs om flera decennier! Därför finns statliga systemet. Det ska ge en trygghet i att vi kommer kunna klara oss på ålderns höst. Men då ska det inte heller utformas som ett privat pensionssparande. För då hoppas bolag som Allra att de kan tjäna en snabb hacka.

  • 6 aug 2021

    PPM har bara skapat konflikter mellan medborgarna och politikerna som beslutat om denna orättvisa. sedan skyller man på den enskilde medborgarna för att den inte har samma möjligheter att skaffa någon som har kunskap nog att investera pensionspengarna.

    Tobias
  • Malin Malm
    6 aug 2021

    Hej Andreas!

    Det kan jag verkligen inte svara på, någon form av rådgivare har nog mer på fötterna när det kommer till rekommendationer av enskilda fonder. Men Såfa visar att systemet inte behöver vara så anarkistiskt som idag. Vi kan trygga pensioner åt alla.

  • 6 aug 2021

    Finns en viss poäng. Men vilken skillnad skulle det göra om de 2,5% låg i AP4 eller som nu AP7 om man inte gör något aktivt val?

    Andreas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln