Tre miljarder extra träd till folket

EU:s nya plan påverkar Sverige

Tallar i en skog i norra Uppland.

Skogen berör och upprör. Å ena sidan som en del av den svenska folksjälen genom allemansrätten, å andra sidan som föremål för bråk, både i regeringen och på EU-nivå.

EU:s nya skogsstrategi

I fredags presenterade EU-kommissionen sin nya skogsstrategi med målet om minskade utsläpp med minst 55 procent till 2030. Strategin innehåller riktlinjer för skogsbruk; bevarande av biologisk mångfald och skydd av värdefullt klimat och natur. En konkret del är planteringen av tre miljarder nya träd i EU. Som ofta i EU-sammanhang riskerar dock medlemsstaternas självbestämmande och EU:s långa arm att krocka.

DN rapporterar om att förhandlingarna om strategin har omgetts av kaos. Kommissionär Ylva Johansson har lagt sig i, trots att det inte är hennes ansvarsområde: "Jag har brytt mig om strategin för att jag bryr mig om skogen. Det är inte Bryssel som ska bestämma över svenskt skogsbruk."
Myndigheten Skogsstyrelsen varnar för att strategin går på tvärs med svensk skogspolitik. Punkterna om att undvika kalhyggen, tunga maskiner och avverkning under fåglars häckningsperiod kan få stora konsekvenser tror generaldirektör Herman Sundqvist.

Olika synsätt

Även i svensk politik råder delade meningar. C försvarar äganderätten så markägare kan göra nästan vad man vill medan S värnar arbetstillfällen och råvaruförsörjning till industrin.

Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) menar att svenskt skogsbruk inte är hållbart, tvärtemot tidigare landsbygdsminister Jennie Nilssons (S) åsikt. Numera ligger skogsfrågan hos näringsminister Ibrahim Baylan (S). Det här är känslig materia mellan S och MP och det är Baylan öppen med.

Bolund var snabbt ute och hyllade den nya strategin, men mellan raderna på hans FB-inlägg anas en noga avvägd balans i ordvalen. Baylan själv pekar på att strategin bör analyseras noga och att det nationella självbestämmandet över skogen måste respekteras.

Och apropå hållbarhet, utnyttjandet av utländska arbetare i svenska skogar är inte något att vara stolt över. Det bidrar inte till att bevara och vårda den svenska modellen.

EU:s nya förslag har viktiga poänger; områden som är viktiga för hotade arter eller för mångfalden bör behandlas varsamt.

Debatten lär fortsätta och hur mycket politikerna än tjafsar handlar det om riktiga skogsägare, vanliga människor, upplevelser, jobbtillfällen och troligtvis även återkommande skogsbränder.


Skogen engagerar många och EU-kommissionen har nyligen presenterat sin nya strategi på området. Vad tycker du är viktigast?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Joanna Abrahamsson
    20 juli 2021

    Skogen berör och upprör, det märktes även i dagens chatt. Tack för era frågor, nu stänger chatten för idag.

  • 20 juli 2021

    Hela debatten är korkad. Som liten skogsägare kan jag meddela att intäkterna sker med 40-50 års intervall, om man kör kallhyggesprincipen. Med andra ord sannolikheten att få en slutavverkning på en skog man äger relativt liten. Det betyder att det primärt inte är den enskilde skogsägaren (människan) som drabbas av nya förslagen. I själva verket handlar det om skogsindustrin (där svenska staten är största ägaren) och till slut kunden. Problemet är om kunden köper billigt virke från skövling i utlandet istället för dyrare skog från EU så löser vi ingenting. Tvärtom jorden går under snabbare.

    Skogsägare

    Hej skogsägare, tack för ditt inlägg utifrån att själv vara skogsägare. Bra att vi får med olika perspektiv i chatten.

    Joanna Abrahamsson
  • 20 juli 2021

    Trots (eller kanske tack vare?) stora avverkningar har vi mer skog än någonsin i Sverige, den svenska skogen sköts väl ( både privat och statlig). Visst kan man diskutera detaljer i avverkningen men att blanda in EU-byråkrater i detta blir rena katastrofen. Vi är betydligt bättre på, och har större erfarenhet av ,skogsbruk än EU-politiker och EU-tjänstemän. Stå upp för den svenska modellen!

    Kenneth Ingemarsson

    Hej Kenneth, Sverige är ett av de EU-länder med mest skog och både EU-kommissionär Ylva Johansson och näringsminister Ibrahim Baylan har lyft vikten av nationellt självbestämmande. Det blir intressant att följa de närmaste åren för att just se hur mkt EU påverkar vad gäller skogen.

    Joanna Abrahamsson
  • 20 juli 2021

    Såg ett program på SVT där experten / forskaren sa "innan ett träd blir "en lunga" så tar det, siffran som kommer upp i minnet är 25 år, men kan vara fel.

    Oavsett, så länge enskilda ägare eller länder typ Brasilien får styra så hävdar dom som kan, om detta fortsätter en framtida katastrof

    flexibel33

    Hej, ja, planeten behöver träd och diskussionen kommer att fortsätta om hur man bedriver skogsbruk på bästa sätt.

    Joanna Abrahamsson
  • 20 juli 2021

    Det finns stor förbättringspotential för det svenska skogsbruket, vilken i dag bedrivs på en industriell skala som negativt påverkar ekosystemet. Skogsindustrin har ekonomiska intressen vilka de, helt enligt konstens regler, sätter före det allmännas bästa. Det finns ett stort behov av att skyda gammal skog och sköta brukad skog på ett mer biologiskt hållbart sätt.

    Jula

    Hej Jula, tror du då att EU-kommissionens nya strategi kommer att göra skillnad i Sverige? Eller är det viktigare med medlemsstaternas självbestämmande?

    Joanna Abrahamsson