Ryggradslösa direktörer väljer sida i SD-striden

Uppdaterad 2015-09-16 | Publicerad 2015-09-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu tycker högerextremisterna precis som näringslivets höjdare

Det är ett år sedan riksdagsvalet, ett år sedan Sverigedemokraterna blev landets tredje största parti. Sannolikt är högerextremisterna i riksdagen för att stanna, men vad deras politik får för genomslag är än så länge upp till andra.

Det var bland annat den insikten som låg till grund för den så kallade decemberöverenskommelsen mellan socialdemokrater, folkpartister, moderater, centerpartister kristdemokrater och miljöpartister.

Arbetet i det svenska parlamentet måste kunna pågå utan att SD kortsluter det.

SS-mys

Vi får inte glömma att SD bildades ur den nynazistiska kampgruppen BSS. Vi får inte glömma att deras företrädare har kutat runt med skarpladdade handgranater, järnrör och myst med SS-veteraner. Det ger oss verktyg att förstå vad SD är för sorts parti, och varför varken Anna Kinberg Batra eller Stefan Löfven vill göra sig beroende av dem.

Men det handlar också om vad SD är för sorts parti i dag.

Så här lyder den första meningen i Sverigedemokraternas syftesparagraf:

"Sverigedemokraternas syfte är att värna det svenska folkets och den svenska nationens bestånd."

Vad är då det svenska folket? Vad är det SD vill värna detta folk ifrån?

Svaret hittar vi i partiets principprogram. Där kan man läsa att: "en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle". Alltså: språkliga, kulturella och religiösa skillnader mellan människor hotar tryggheten.

I samma principprogram talas det om människors "nedärvda essens" - som gör människan till skapare, bärare och försvarare av sin kultur och med en naturlig lojalitet mot sin nation - och att den nationella identiteten är den centrala kollektiva faktor som ska skapa normer och sammanhang.

Hemliga möten

Sverigedemokraterna har av liberalen Per Svensson beskrivits som ett ”apokalyptiskt, kulturrevolutionärt nationalistparti”.

”De är övertygade om att vi står inför en avgörande strid om den svenska nationens överlevnad. De vill ha ett helt nytt, helt annorlunda, Sverige. Ett Sverige utan skillnader. Ett Sverige som är som en enda kropp”, har Svensson skrivit i en text i Sydsvenskan.

Men sådant där avskräcker inte vårt lands direktörer.

I dag avslöjar Dagens Industri att företagare i hemlighet byggt upp allt tätare kontakter med Sverigedemokraterna.

Tjänstemän på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har flera gånger försett SD med rapporter och policydokument som blivit partiets politik. Organisationen Företagarna har träffat SD, som sedan kopierat deras förslag rakt av.

Almega - arbetsgivarorganisation för landets tjänsteföretag - har haft flera möten med SD i syfte att få partiet att ansluta sig till deras linje i synen på vinst i välfärden. Det gick bra för Almega. Nu tycker högerextremisterna precis som dem.

– Vi har ett uppdrag från våra medlemmar att göra det bästa möjliga, säger Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg till Dagens Industri.

Även Vårdföretagarna har träffat SD och fått partiet att ansluta sig till deras syn på lagen om valfrihet.

Spelar det här någon roll?

Ja.

Målen helgar medlen

Alla dessa organisationer har tidigare pratat om värdet av tolerans, öppenhet, pluralism och mångfald. I förrfjol köpte Svenskt Näringsliv till och med en helsidesannons i Dagens Nyheter för att berätta hur man ser att invandring berikar Sverige.

Det har helt enkelt varit bra för affärerna att öppet stå upp för sådana värderingar. Nu verkar direktörerna vara av åsikten att det är bättre för affärerna att i hemlighet skapa vänskapsband till högerextremister.

På ledarplats i Dagens Industri försvarar politiske redaktören PM Nilsson kontakterna mellan direktörer och SD-politiker: "SD har rört sig i mer frihetlig och rationell riktning i synen på vinst". 

Där har vi det.

Målet helgar medlen. Att behålla vinster i välfärden är viktigare än att försvara människovärdet. Det är häpnadsväckande naivt.

I fjol uppmärksammade Upsala Nya Tidning en motion där partiet vill ta ifrån alla folkhögskolor sin finansiering om de inte främjar "nationell gemenskap". Dessutom vill Sverigedemokraterna ändra lagen så att privata företag, föreningar och studieförbund ska ha i uppdrag att främja denna SD-föreställning av vad nationell gemenskap är.

Nu finns det förstås redan företagare som fått känna på vad SD:s nationella gemenskap är.

Nationell gemenskap

En thairestaurang i Osby kommun i Skåne ville inte låta SD hålla sin sommarfest där. Då fick restaurangen hot skickat till sig och en veritabel hatkampanj bröt ut i sociala medier. SD har drivit kampanj mot Swedbank eftersom banken driver ett integrationsprojekt. En Ica-handlare i Kaxås som välkomnat flyktingar till bygden hotades på SD-nära bloggar.

En sajt som i allt väsentigt är SD:s språkrör på nätet hängde ut en lokal representant för företagarorganisationen Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som djurplågare och kvinnomisshandlare. Varför?

LRF hade inte bjudit in Sverige­demokraterna till en ­debatt man arrangerat. Den uthängde LRF:aren sa då att han funderade på att polisanmäla hatsajten, men att han var orolig för vad det kunde få för ytterligare konsekvenser.

Valt sida?

Företagare som misshagar ett riksdagsparti som toppdirektörer i Stockholm nu myser med hotas eller är rädda för konsekvenserna om de säger ifrån.

"Den stora avgörande striden om vår civilisations, ­våra kulturers och våra n­ationers överlevnad har gått in i en ny, mer intensiv och mer avgörande fas," menade Sverigedemokraternas Mattias Karlsson efter EU-valet i fjol.

Är direktörerna i Svenskt Näringsliv och Almega medvetna om vilken sida i denna strid de står på?

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

Följ ämnen