Mariah Carey vet allt om rasismen

Självbiografin ger "All I want for Christmas" en mörkare innebörd

Mariah Careys självbiografi är en stark och överraskande uppriktig historia om klass, hudfärg och psykisk ohälsa.

I julas toppade Mariah Careys "All I want for Christmas" den amerikanska Billboardlistan – för tredje gången. Det har ingen annan artist lyckats med. Efter The Beatles har hon också haft flest topplistettor i USA.

Popdivan från Staten Island i New York skriver till skillnad från de flesta andra popstjärnor dessutom text och musik själv.

Det tål att tänka på varför hon ändå knappast fått någon Paul McCartney-status.

Sångerskan som skrivit historia flera gånger om och har en röst som spänner över fem oktaver är för en del ändå mest känd som en glamouröst stylad Barbiedocka.

Kanske var det den bilden som superstjärnan ville revidera när hon tillsammans med författaren Michaela Angela Davies skrev självbiografin "Mitt liv som Mariah Carey" (Forum 2021).

Mellanförskapets ensamhet

Mariah Careys självbiografi visar sig vara en stark och överraskande uppriktig historia om klass, kön, hudfärg och psykisk ohälsa. Uppväxt i en familj med en svart far och en vit mor som gifte sig när den så kallade Virgina-lagen fortfarande gjorde det olagligt med äktenskap mellan svarta och vita i USA.

I efterhand undrar sångerskan varför hennes föräldrar egentligen blev äkta makar. Någon ömhet upplevde hon aldrig dem emellan. Kanske var det bara ett försök till uppror av hennes bohemiska mamma mot sin irländskt katolska familj.

Rasfrågan i USA var och är laddad och för Mariah Carey har den präglat hela hennes uppväxt och självkänsla. Den typen av mellanförskap mellan olika grupper eller kulturer är fler bekanta med idag. Men då upplevde hon sig inte som accepterad någonstans.

Kallas ”n-ordet”

Efter skilsmässan bodde hon med sin mor i ett vitt område och beskriver där sitt första möte med rasismen. När hon och några vänner skulle sova över hos klassens "sötaste tjej" blir Mariah instängd i ett vitt rum där de andra flickorna ropar "n-ordet" till henne.

Scenen är otäck, men dessvärre bara en i raden av obehagliga och diskriminerande situationer Mariah Carey hamnar i på grund av sitt afroamerikanska påbrå.

Den evigt svartsjuka mamman, själv en medioker operasångerska, verkar ha gjort det till sin livsuppgift att trycka ned sin mer begåvade dotter. Systern blir narkoman och brorsan våldsam och kriminell. Alla försöker pressa sin framgångsrika familjemedlem på pengar.

Kroppsminne av fattigdom

Men mest intressant är Mariah Careys reflektion kring klass, hon har ju inte direkt gjort sig känd som någon Åsa Linderborg. Ingående beskriver hon känslan och bestående kroppsminnen av att vara fattig, att ha glappande vinterskor där fukten tränger in genom sulan. Smutsen och drömmarna.

Plötsligt får "All I want for Christmas" en djupare klangbotten, som förmodligen bidragit till att den blivit en modern klassiker. Låten förmedlar längtan efter en vacker och harmoniskt tindrande jul hos någon som aldrig har fått uppleva en sådan.