Ledare

Aldrig är någonting Irene Svenonius fel

Skyller på ”proffsdemonstranter”

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Under det första vaccinkaoset kom rubriker om att 50 000 oanvända vaccindoser samlade damm i Stockholm. Informationen var knapp kring var man kunde vaccinera sig, men hade du rätt kontakter eller bodde i innerstaden var det lite enklare. Den som var ytterst ansvarig då var regionrådet Irene Svenonius (M).

I stället för att ta ansvar menade hon att det på något sätt var regeringens fel. Stockholm hade fått färre vaccindoser än resten av landet. Det är förstås inte sant. Vaccindoserna fördelades jämnt efter behov.

Att vaccinationen gick långsamt och krånglade var inte heller det hennes ansvar, ansåg hon. Det var Folkhälsomyndigheten som varit oklar. Hur det är Folkhälsomyndighetens fel att vaccinationen var så dåligt organiserad i just Stockholm framkom inte riktigt.

Talar ut

Nyligen samlades oroade stockholmare, barnmorskor och annan vårdpersonal för att demonstrera mot krisen i förlossningsvården. Det handlade om taskiga arbetsvillkor, underbemanning och oroliga kvinnor. I helgen kunde Irene Svenonius tala ut i Ekots lördagsintervju. Hon fick frågan om hur det kändes att bli utbuad under demonstrationen.

Hon lät det bara rinna av henne. ”Jag såg ju varifrån det kom. Det är väldigt olyckligt när proffsdemonstanter går in i en helt vanlig demonstration som rör förbättringar i förlossningsvården”, säger hon.

Så plötsligt är oroliga kvinnor och utmattade barnmorskor proffsdemonstranter enligt regionrådet. Vad tror hon egentligen är en ”vanlig demonstration” om inte en samling människor som vill göra skillnad genom att öppet visa sitt missnöje mot sittande politiska ledning?

Testningskaos råder

Nu är det dags att vaccinera människor igen, den här gången med den tredje vaccindosen. Och medan testningskaos råder i Region Stockholm larmar vårdpersonal om att vaccindoserna kommer för sent.

Irene Svenonius (M) tar fortfarande inget ansvar, utan är just nu i full gång med att sälja ut 1177 Vårdguiden. Något som fått skarp kritik. Men i en sönderprivatiserad region styrd av moderater i 15 år är det väl ett naturligt nästa steg. Hur bra det är för invånarna är alltid sekundärt. Och konsekvenserna av den politiken? Den är aldrig någonsin varken Svenonius eller Moderaternas fel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenonius drar en ny vals för väljarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Stockholm

Region Stockholm

Coronaviruset