Rökförbudet gör livet lite härligare

Dags att fimpa på måndag.

På måndag vaknar svenska rökare upp i ett nytt land. I Sovjetunionen, om man får tro de missnöjda. En uppdatering av tobakslagen gör det förbjudet att röka på bland annat uteserveringar, busshållplatser och allmänna lekplatser från och med den 1 juli 2019.

Det blir en stor omställning för många. Rökare kommer behöva hitta nya sätt att röka på, uteserveringar och klubbar kommer behöva ta itu med de som blossar för nära ingången. Ställen med vattenpipor som affärsidé får tänka om.

Slipper andras dåliga vanor

Men framför allt kommer den nya lagen leda till stora skillnader för de som inte röker. De som tidigare behövt resa sig och lämna plats åt bolmande grannar i busskuren kan nu sitta kvar. Den som vant sig vid att ta vindens riktning och styrka i beaktning vid val av sittplats på uteserveringen kan nu slå sig ner på första bästa plats. Ingen behöver längre anstränga sig för att undvika passiv rökning och hosta orsakad av bordsgrannars dåliga vanor. Den som väljer att röka får flytta på sig.

Motståndare till den nya lagen tycker att rökförbudet är onödigt moralistiskt. Liberaler ogillar när samhället försöker hindra den enskilde från att göra dåliga val. Restaurangägare kan ju redan nu göra uteserveringar rökfria om de vill. Varför duger inte det?

Gick finfint förra gången

Ibland är vi människor lite tröga när vi får välja själva. Ta förbudet mot att röka inomhus på restauranger och krogar 2005 som exempel. Då trodde Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, att det skulle leda till kraftigt minskade inkomster för branschen och ett ohanterligt kaos av rökare på gatorna. Ett år senare erkände han att han haft fel – krogarna hade faktiskt börjat gå bättre. Förbudet hade lockat nya kunder som tidigare inte gått ut för all rökning. Lite styrning och förbud gjorde visst susen.

Rökförbudet handlar inte heller bara om att hindra enskilda personer från att göra dåliga val. Den som röker på uteserveringar utsätter andra för passiv rökning. En persons val blir tvång för alla runt omkring. Om rökförbudet gör att folk röker mindre skulle det dessutom vara bra för den gemensamma kassan. Tobaksrökning kostar det svenska samhället 31 miljarder kronor varje år, enligt en rapport från Cancerfonden. Som jämförelse kan sägas att de pengarna hade kunnat användas till att dubblera antalet läkare och sjuksköterskor inom primärvården.

Klass och fåfänga

Rökning är dessutom en klassfråga. En studie från Folkhälsomyndigheten 2018 visade att cigarettberoende är många gånger vanligare bland lågutbildade och låginkomsttagare, jämfört med de med högre utbildning och i högre inkomstgrupper. Frihet kan knappast vara rätten att falla i klassfällor som skadar ens egen och andras hälsa.

Den gamla filosofen Nietzsche skrev en gång, lite på skoj, att folk börjar röka av fåfänga och fortsätter av ren vana. Ett nytt och fräscht rökförbud slänger om den ekvationen. För inte blir det särskilt gynnsamt för varken fåfängan eller vanan att behöva vandra i väg från krogen varje gång man ska ta sig ett bloss.

På måndag blir Sverige ett lite trevligare land att bo i.

PODD: Så fungerar rökförbudet

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Lyssna  i iTunes (iPhone)  i Acast  Spotify

 

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln