Mejla

Ingvar Persson

Sabunis desperation kan bli farlig för alla

Partiet ingår fortfarande i regeringsunderlaget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni på riksdagens läktare.
Nyamko Sabuni på riksdagens läktare.

LEDARE

När SCB på sitt lite torra sätt sammanfattar Liberalernas resultat i den senaste partisympatiundersökningen måste formuleringarna vara något av det mest förödande som sagts i svensk politik.

"Jämfört med november 2020 minskar stödet för partiet bland både kvinnor och män, bland både inrikes och utrikes födda, bland de som är mellan 30 - 49 år samt de som är 65 år eller äldre. Dessutom minskar stödet bland de med eftergymnasial utbildning eller längre".

Vad ska Nyamko Sabuni ta sig till? Hennes parti är inte bara på väg ut ur riksdagen. Liberalerna tappar dessutom stöd i nästan alla tänkbara väljargrupper.

En strategs mardröm

Det är så en partistrategs mardröm ser ut. Juno Blom lär inte sova speciellt gott om nätterna.

Problemet är att Liberalernas desperata läge inte bara är deras eget problem.
Partiet ingår ju i det parlamentariska underlaget för regeringen. Till hösten ska en ny budget presenteras. Behovet av satsningar och politisk konsekvens efter pandemin kan knappast ha undgått någon.

Tidpunkten är helt enkelt illa vald för politiskt trams.

Höjer tonläget

Jakten på stödröster har fått Sabuni att sluta upp bakom Kristersson och Åkesson. När det nu inte hjälper kommer hon sannolikt att höja tonläget ännu mer. Vi kan räkna med fler utspel riktade mot Stefan Löfven och regeringen. Och vi måste dessvärre vara beredda på att Liberalerna kan trassla till förhandlingarna om höstens budget.

Det lär inte hjälpa Liberalerna. Beskedet från SCB är tydligt. Varför skulle någon behöva ännu ett moderat stödparti? Och varför skulle någon välja att rösta på ett parti som kallar sig liberalt men som banar vägen för en regering som kommer att bli den mest konservativa i modern tid?

Frågan är bara hur mycket skada Sabuni och hennes falang kommer att göra innan det går upp för Liberalerna.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Politiken väntar på ett jordskred

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Juno Blom

Nyamko Sabuni