Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Ta chansen att dumpa Trump

Kan portas från politiken

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trumps dagar som president är räknade, förhoppningsvis för alltid.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps dagar som president är räknade, förhoppningsvis för alltid.

LEDARE

USA:s vicepresident Mike Pence saknar inte anledningar att sparka ut president Donald Trump ur Vita huset. Om inte för attacken mot USA:s demokratiska hjärta efter att Trump uppmanat till stormning av Kapitolium så av personliga skäl.

Innan rösträkningen och stormningen ska Trump ha sagt till Pence att "antingen så kan du gå till historien som en patriot, eller så kan du gå till historien som en "pussy"".

Är det så angeläget att tvåla dit Donald Trump att man ska offra Joe Bidens startsträcka? Ja, det är det faktiskt.

Om man ska förstå det som att han blivit kallad för en fegis är det antagligen inte det värsta som har hänt vicepresidenten. Däremot blev fyra års lojalitet med en helt oberäknelig ledare ifrågasatt. Dessutom ställdes den mot plikten gentemot det demokratiska systemet.

Ingen kan väl klandra honom om han känner sig en smula kränkt.

När stödet nu verkar vara bredare än någonsin skulle man därför kunna tänka sig att Mike Pence tar chansen att avsätta Trump. Demokraterna är helt eniga om att det är dags och flera tunga republikaner verkar luta åt samma håll. Men att med hjälp av det 25:e tillägget i konstitutionen dumpa presidenten innan hans ämbetsperiod är över måste göras på Pences initiativ. Och det har vicepresidenten, trots allt, sagt nej till.

Får inte sista ordet

Efter att ha gjort sig ovän med Trump genom att låta genomföra rösträkningen har Pence antagligen även hamnat i onåd hos presidentens väljarskara. Därmed har eventuella planer på att själv försöka bli president sannolikt grusats. Kanske avstår han från att avsätta Trump för att slippa bli ihågkommen som en Brutus. Hellre fegis än fullblodsförrädare.

Lyckligtvis är det inte Pence som får det sista ordet i frågan om vad man nu ska ta sig till med Trump.

Under onsdagen tog representanthuset de första stegen mot en riksrättsprocess. Man ska ta bestämma sig för om presidenten ska ställas inför rätta för att han uppviglade till stormningen av Kapitolium.

Seger för demokratin

En rättegång innan makten överlämnas till Joe Biden är osannolik, vilket innebär att den i så fall kommer att störa den nye presidentens viktiga första tid i Vita huset.

Är det så angeläget att tvåla dit Donald Trump att man ska offra Joe Bidens startsträcka? Ja, det är det faktiskt.

För resultatet av en sådan process skulle kunna vara att Trump aldrig mer får ställa upp i ett presidentval - faktum är att den i Trumps fall skulle syfta till det.

Det i sig skulle vara en seger för demokratin.


Borde Mike Pence bidra till att avsätta Donald Trump redan innan makten överlämnas? Är det gott nog om Trump ställs inför riksrätt? Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Du kan skriva inlägg redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Atle Morseth Edvinsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.