Amazon kommer lura skjortan av regeringen

Näringspolitiken så naiv att kretskorten kortsluts

Amazons VD Jeff Bezos är världens rikaste man. Det hindrar inte MIkael Damberg, Isabella Lövin och Ibrahim Baylan från att lova honom svenska skatteförmåner.

"Redo för business och står till er tjänst". Så avslutar vice statsminister Isabella Lövin, inrikesminister Mikael Damberg och näringsminister Ibrahim Baylan sitt brev till Amazon, Google och Facebook.

Det är Aftonbladet som i en granskning av techjättarnas etableringar i Sverige avslöjat regeringens tiggarbrev. Med skattelättnader och en rad särskilda förmåner ska världens allra största företag lockas till Sverige. Tanken är att det ska skapa tusentals nya jobb och stärka Sveriges position som en av världens främsta IT-nationer.

Det är så naivt att kretskorten kortsluts.

Saknar intresse för Sverige

I Aftonbladets granskning kan man läsa om Facebook som fick 140 miljoner i statsbidrag för att bygga sin serverhall i Luleå. Det resulterade i 56 jobb.

Inte nog med att Facebook fått 97 procents avdrag på elskatten, staten har dessutom rakt av gett dem 2,5 miljoner kronor för varje anställd i Luleå. Det är en minst sagt dyr arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen och varje S-kommunalråd som ljublar över de globala giganternas etableringar glömmer att dessa företag helt saknar intresse för att bibehålla ordningen på svensk arbetsmarknad. Tvärtom – man har muskler att motarbeta varenda del av den svenska modellen som står i ens väg.

Det kan inte överraska någon att Facebook i Luleå konsekvent vägrat att teckna kollektivavtal. Och då har vi inte ens kommit till Amazon.

Räkna jobben som slås ut

Amazon kommer starta upp på allvar i Sverige under hösten, och är känd över hela världen som ett notoriskt fackföreningsfientligt företag. Denna ledarsida har tidigare skrivit om Amazons affärsmodell, som inte bara påverkar de anställda utan också varje mindre näringsidkare som slås ut av Amazons fula konkurrensmetoder.

Företaget har två mål: Bli av med facken och monopolisera marknaden. När regeringen räknar på jobben som etableras måste man alltså också räkna med jobben som slås ut.

Det lär bli minussiffror. Särskilt på sikt. Techjättarna, sin natur trogen, ligger i digitaliseringens och automatiseringens framkant. Amazon investerar miljontals dollar i robotteknik. De så kallade Kivarobotarna som är i bruk idag sägs driva på pressen på arbetarna – de måste helt enkelt klara av att plocka varor lika snabbt som maskinerna. På sikt ska lagerarbetarna kunna ersättas helt.
Allt detta tycks S-politiker vara beredda att betala miljoner för.


Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om Amazon och näringspolitiken. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    19 aug 2020

    Det var all tid jag hade idag! Väldigt många frågor och inlägg den här morgonen, vill tacka så hemskt mycket för alla. Hoppas ni får en fin dag och överlever värmen.

  • 19 aug 2020

    Hej! Hur ser du på att techföretagen anlitat lobbyister som tidigare varit tjänstemän för regeringen Reinfeldt? Det är väl typiskt näringslivets svängdörrar men borde inte nån däruppe ha märkt att deras egna tjänstemän arbetat för att dra hit företag som de sedan tagit anställning hos?

    August

    Tyvärr finns det väldigt få lagar i Sverige som reglerar den här typen av svängdörrar mellan maktens toppskikt och näringslivet. Det i sig är ett enormt problem, och på flera plan något som faktiskt skulle kunna beskrivas som en form av korruption som är helt normaliserad i vårt samhället och i det politiska skiktet. Ledarsidan har skrivit om det tidigare, och om lag- och regelförändringar som behövs för att komma till bukt med problemet. Till exempel längre karantänstider för fler typer av politiska tjänstemän och framförallt lagstiftning som garanterar transparens. Vi måste ju ha rätt att veta med vilka intressen våra politiker har kontakter.

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 19 aug 2020

    Du verkar mena att du sitter på kunskaper och insikter som ministrarna saknar, eller menar du att de vill landet och invånarna illa? Eller finns det ett tredje alternativ som förklarar varför du har rätt och de har fel?

    Jocke

    Förvånansvärt få politiker "vill" någon illa även om det allmänna politikerföraktet kan få många att tro motsatsen. Det hindrar ingen från att stirra sig blind på sin egen ideologi, drömmar eller övertygelser.

    Att både Amazon och Facebook har en antifacklig agenda är ren fakta och varit öppen information hur länge som helst.Skulle verkligen inte bli första gången näringsministrar fattar fullständigt bakvända beslut trots att enormt mycket fakta finns tillgänglig (host Nuon host) om affärsmodellerna och hur delstater och länder där etableringar skett drabbats.

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 19 aug 2020

    Alla som nu under pandemin blir arbetslösa dvs både företagare och löntagare hade behövt dessa pengar bättre än ett stort multinationellt företag som inte ger många arbetstillfällen men regering ser väl hellre att Amazon etablerar sig i Sverige än att reparera välfärden tydligen 🤔

    Emelie
  • 19 aug 2020

    Det intressanta är väl hur många arbetstillfällen totalt som skapas av dessa etableringar jämfört med de som försvinner.Blir det plus eller minus totalt i landet?

    Surtruten

    Ja, det är ju den stora frågan här om själva syftet är att skapa en massa arbetstillfällen.

    Lotta Ilona Häyrynen